Habitat ITESM Leon / SHINE Architecture + TAarquitectura

  • 06 Sep 2012
  • Educational Selected Works
Courtesy of SHINE Architecture

Architects: SHINE Architecture + TAarquitectura
Location: León, México
Design Team: Salvador Ferreiro, Minche Mena, Michael Smith, Rubén Vázquez, José Zermeño
Photographs: Courtesy of SHINE Architecture

Project Area: 1,180 sqm
Structural Engineering: Jorge Gallardo
Civil Works: Jorge González
Facade Works: Josué Rincón

This retrofit project intends to revitalize a underutilized space, into a 1180m2 art/design studio workshop for students within Tec de Monterrey’s, Campus in Leon, .

Courtesy of SHINE Architecture

The intervetion in the old building aimed to be an inovative proposal in use, aesthetics [although in acordance to the existing buildings in campus] and life test for bioclimatic strategies.

Courtesy of SHINE Architecture

In terms of use, the intention was to make a spacefor the students, a blank page for them to interveen, with just the basics to start getting space appropiation by the students, the proposal was to make a 24/7 student studio, with no clases in it, thus a creative laboratory.

The first floor comprises public spaces such as; studios, exhibit areas and services. Second floor contains semi-public areas for modelling, Photography and specific working areas. Morphologically its inner industrial look like tectonic embracing 3 main parts; a large glazed box in conjunction with a smaller solid volume and external circulation appendix.

Courtesy of SHINE Architecture

As a first approach all non-structural elements within the envelope and interiors: exterior walls, stairs, partitions, windows, among others, where removed in order to achieve a wide-open-integrated space for multi functional design activities. In addition, the structural analysis oriented all “clean-up” decisions for a stand-alone main structure with new programmatic requirements. Moreover an appendicular transitional space was proposed along northwest façade, by unfolding external circulations and generating an aesthetical anomaly upon the main body access.

Courtesy of SHINE Architecture

An important bioclimatic design concern was Leon’s hot dry climatic conditions, where in summer temperatures easily reach 38°C [100°F], with low relative humidity (almost 10%) and very high solar radiation impinges. Thus thermal, visual and acoustic comfort targets were established to define passive design systems for all educational spaces and reduce energy consumption. Software based tests were executed to prove the hypotesis.

Courtesy of SHINE Architecture

All main facades comprise glass ‘flakes’ which allow diffuse daylight penetration, and natural ventilation in-between gaps. Flake’s glazing properties varied as a function of its solar orientation from translucent to transparent. Additionally the project comprises an atrium that achieves the same effects with roof lights for diffuse zenith daylight and upper vents for any given adiabatic air effect. Qualitative speaking a uniform daylight performance was achieved regardless external sky conditions for visual comfort. As complement artificial lamps were costume designed for both: optimum visual performance and uncomfortable noise absorption. Furthermore, daylight quality was not merely a statutory requirement but spatial perception. Hence architectural intentions embarked on sketching and physical modelling of the intended effect, and within principles revision. Materials, proportions and sources of light where evaluated and translated into the overall concept.

Courtesy of SHINE Architecture

In terms of general aesthetic, the purpose was to look as part of a context, respecting existing materials, but be different and recognizable as an experimental-design building. also thinking in a reproduzable module for other facades.

Courtesy of SHINE Architecture

Thermal comfort targets were assessed upon maximum occupation and average daily hot conditions, for calculating minimum air exchanges per hour. The latter informed the façade’s apertures ratios for any given fresh air provision required and heat gain dissipation. Also the appendicular external space offers a spatial transition indoors-outdoors.

Courtesy of SHINE Architecture

Form and materiality atheistically intentions: glass facades…wood, parametric and gradients.

Plan

Predesign studies with simulations and parametric models helped to understand the building performance, which was finally validated on site. The building outcome brought environmental solutions to achieve a desirable performance upon comfort targets and building requirements. Conceptually the morphological synthesis of the project starts taking shape into an informed model with aesthetical, physical and analytical design methods.

West Elevation

Parametric studies made in Grasshopper (with a formely Rhino Base) were made to understand how to reduce material consumptions.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Habitat ITESM Leon / SHINE Architecture + TAarquitectura" 06 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=269846>