Bellevue Library / Adjaye Associates

© Edmund Sumner

Architects: Adjaye Associates
Location: Library, 1111 110th Ave NE, , Washington DC, USA
Project Year: 2012
Photographs: Edmund Sumner

Project Area: 22,500 sqm
Structural Engineering: ReStl Designers Inc
Mechanical Engineering: Getty and Associates International
Client: District of Columbia Public Libraries
Budget: U$13M

The second of ’ new neighborhood libraries for the District of Columbia, the William O. Lockridge/Bellevue Library is characterised by its celebration of views across the neighborhood, and its insertion into the dramatically sloping site topography. The challenge was also to create a civic building within a residential context.

© Edmund Sumner

Rather than a single monolithic form, the library is a cluster of geometric volumes, both elevated and grounded physically to the site. Using the grounded main volume to host the library central stacks and primary reading, the elevated volumes create a welcoming portico at the entrance that can be used for events and informal gatherings. The volumes mediate the scale of the building by using small, medium and large forms, derived from the library’s programme but also capturing the surrounding urban fabric and the site topography. Wrapped in a concrete and glazed skin with timber fins, the envelope not only resolves structural and shading requirements, but also articulates the vertical presence of the building juxtaposed to the sloping landscape.

© Edmund Sumner

On plan, the volumes follow the geometry of the site to form a series of identical, shifting rectangles. The arrangement maximizes the eastern exposure for filtered natural lighting, which is the primary light source. The library service areas are layered, with adults, teenage and children’s services contained within the separate volumes. The first floor contains the circulation desk, adult browsing, sights and sound, a meeting room and library staff support spaces. The second floor has additional adult browsing and children services. The third floor contains further adult, meeting rooms and teen services. The concrete staircase, taking visitors up to the higher levels, matches the incline of the street.

© Edmund Sumner

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bellevue Library / Adjaye Associates" 01 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=258098>

3 comments

Share your thoughts