Soe Ker Tie House / TYIN Tegnestue

Architects: TYIN Tegnestue
Location: Noh Bo, Tak,
Project team: Pasi Aalto, Andreas Grøntvedt Gjertsen, Yashar Hanstad, Magnus Henriksen, Line Ramstad, Erlend Bauck Sole
Client: Ole Jørgen Edna
Program: 6 sleeping units
Budget: 68.000 NOK (Approx. 10.000 USD)
Project year: November 2008 – February 2009
Photographs: Pasi Aalto

TYIN tegnestue is a non-profit organization working humanitarian through architecture. TYIN is run by five architect students from NTNU and the projects are financed by more than 60 Norwegian companies, as well as private contributions.

Through the course of the last year TYIN has worked with planning and constructing small scale projects in Thailand. We aim to build strategic projects that can improve the lives for people in difficult situations. Through extensive collaboration with locals, and mutual learning, we hope that our projects can have an impact beyond the physical structures.

 

situation plan

In the fall of 2008 TYIN travelled to Noh Bo, a small village on the Thai-Burmese border. The majority of the inhabitants are Karen refugees, many of them children. These were the people we wanted to work for.

A few months prior we came in touch with Ole Jørgen Edna from Levanger, Norway. Edna started his orphanage in Noh Bo in 2006, and was now in need of more dormitories. From sheltering 24 children, the orphanage would grow to house almost 50. The Soe Ker Tie project was finished in February 2009.

The main driving force behind the project was to somehow recreate what these children would have experienced in a more normal situation. We wanted every child to have their own private space, a home to live in and a neighbourhood where they could interact and play. These six sleeping units are our answer to this.

Because of their appearances the buildings were named Soe Ker Tie Hias by the workers; The Butterfly Houses. The bamboo weaving technique used on the side and back facades is the same used in local houses and crafts. Most of the bamboo is harvested within a few kilometers of the site. The special roof shape of the Soe Ker Tie Houses enables an effective, natural ventilation, at the same time as it collects the rain water. This renders the areas around the buildings more useful during the rainy season, and gives the possibility of collecting the water in drier periods.

The iron construction is prefabricated and assembled on-site, using bolts to ensure reasonable precision and strength. Most of the materials is delivered by the Karen National Union on the Burmese side, and this dependency on tropic timber has led to a line of difficult and complex problems to be addressed.

By raising the buildings from the ground, on four foundations cast in old tires, problems with moisture and rot in the construction are prevented. After a six month long mutual learning process with the locals in Noh Bo we hope that we have left something useful behind. Important principles like bracing, material economization and moisture prevention may possibly lead to a more sustainable building tradition in the future.

Cite: Saieh, Nico. "Soe Ker Tie House / TYIN Tegnestue" 22 Jun 2009. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=25748>

28 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    FANTASTIC! Great use of local materials and relating to the local vernacular architecture. This is just a wonderful project all around, from design, to detailing, to the humanitarian aspect.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Some details makes me think that this is a rather difficult building to assemble with little presence of architects on site, but the space is wonderful I am just hopingthat this hut provides enough satisfaction to the demands set by the people. How imaginative it is to be able to form a space of inhabitation like this! remarkbly asian, alternative to any Euro style. Fantastic.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I believe these spaces are beautiful indeed but for us Architects and not for the folks living in them…Granted, It’s a good project and very well appriciated but I feel that the people who this was built for have lived in similar spaces for centuries only because they’ve had no other option but to…I think these “homes” look like glorified huts. Call me crazy…

  4. Thumb up Thumb down 0

    lovely work.
    my concern is the size of the gutter shown in the section when the monsoon hits.

  5. Thumb up Thumb down 0

    it seems to me more like a shelter than a house. can´t imagine people living there much longer. in fact, from someone who have nothing, this little wood-bamboo house its quite nice!

    but after that, i start thinking about the rainwater collection and the bamboo walls. shore they will have some problems with bugs and the ‘wind-sided’ rain.

    hope this might beenig usefull for those peoples

  6. Thumb up Thumb down +1

    It looks really nice and inspiring for the kids. The decision to create more units instead of one big building is also good.

    But there could be questions about practicality. Having lived in tropical climate for so long, I am not sure that besides collecting water and allow natural ventilation, the roof and the wall can well protect heavy rain in monsoon season. It seems more perfect for Australia climate as we can saw similar character in that region. I think the problem of the roof (or other form of surface) should be investigated more in creating specificity on the site.

  7. Thumb up Thumb down 0

    brilliant, after endless zaha type boring repetitive articles here we finally see some honest, functional design that makes a huge difference to ordinary peoples lives, inspiring – congratulations to the designers – good job guys

  8. Thumb up Thumb down 0

    @rodmen, it sounds as if these huts are located in the orphanage so they don’t need much more than a place to sleep as there are additional facilities for other daily needs.

    as far as the construction is concerned these types of projects are weighted towards students learning advanced building techniques rather than “educating” local builders. look at the rural studio at Auburn University in the U.S., what they do could not be repeated by local people as some sort of new “folk” tradition.

    my other concern is the site orientation, a south facing entrance in a tropical climate is going to be really hot, even though it is all bamboo siding, especially with that up-turned roof. also, i would have raised the huts up higher to get more cooling and respite from bugs and water.

    • Thumb up Thumb down 0

      You are the best, so wise and brigh. I really want to know you, you are just amazing…

  9. Thumb up Thumb down 0

    This is elegant and simple. It makes best out of what is available..asian conventional and sustainable wisdom.

  10. Thumb up Thumb down 0

    The building look beautiful but it does not relate to the specifics of geography ,climate,and surrounding.. it rains in Thailand a whole year.

Share your thoughts