Kaufmann Program Center / Renaissance 3 Architects

© Ed Massery

Architects: Renaissance 3 Architects
Location: , Pennsylvania, USA
Client: Hill House Association
General Contractor: Massaro Corporation
Project Area: 20,500 sqf
Project Year: 2011
Photographs: Ed Massery

Designed by Renaissance 3 Architects, the Kaufmann Program Center transforms a celebrated community landmark. This newly revamped community center is a model setting for musical, cultural, and arts performances as well as community events.

More than 70,000 people each year seek help from the Hill House Association, a century-old nonprofit service organization in Pittsburgh’s most well-known African-American neighborhood. The existing building, in dire need of renewal, acted as a community gathering place for residents and civic organizations, and over the years has attracted notable musicians, authors, artists, and statesmen. As such, the project entailed an extensive gut of a dilapidated interior space and a comprehensive renovation for an auditorium, classrooms, café, and administration to reconnect the building to the community.

© Ed Massery

The original building completed in 1928 was designed by Edward Stotz, with classical columns, a limestone exterior, and a long stone staircase. R3A won a 2011 AIA award of excellence in historic preservation by effectively restoring and improving every component of the landmark, including the monumental staircase leading to the lobby and reconnecting the street to the building.

Longitudinal Section

The addition encompasses an outdoor community courtyard and a glass-enclosed café where people can sit, eat, and watch performances in the courtyard. Meeting rooms on the second and third floors were established that provide excellent views of the courtyard. At night, colored, translucent resin panels lit by LED lights light up the public courtyard and façade.

© Ed Massery

The refurbished auditorium can hold 424 people, including 204 in the old wooden seats in the balcony. The balcony seats are original to the building and have been refinished and reupholstered in elegant red and gold fabric. The new seats on the first floor are movable to effectively modify the space.

© Ed Massery

Not only does this venue serve the community with its redesigned state-of-the-art performance space with improved acoustics and seating, it also allows the community to enjoy outdoor events through the amphitheatre seating within the redesigned public courtyard.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kaufmann Program Center / Renaissance 3 Architects" 20 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=245658>