Lamego Multi Purpose Pavillion / Barbosa & Guimarães

© Jose Campos

Architects: Barbosa & Guimarães
Location: Lamego,
Project Team: José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães
Project Year: 2012
Client: Lamego Renova
Photographs: Jose Campos

Overlooking the entire city, the leafy park of mount Santo Estêvão is directly related to the centre of the city of Lamego through the imposing Escadório do Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, which threads its way along the Avenida das Tílias.

© Jose Campos

Located at the foot of the park, together with the monumental 18th century complex, the Multi-purpose Pavilion mellows the hillside of mount Santo Estêvão, taking advantage of the natural gradient to nullify its volume, through a plaza and an amphitheatre installed on its roof.

© Jose Campos

The current fair space, which now acts as an anteroom for the new Pavilion, was out of character. Its limits were redesigned, transforming it into a more controlled space, establishing a new relationship with the surrounding streets.

© Jose Campos

On the south elevation, where the main accesses to the building are located, the great amphitheatre allows a connection to be made between the two plazas, the new one at a high level above ground and the other at a low level.

 

© Jose Campos

The urban park gains a new orientation, the new Plaza over the Pavilion merging at its northern end.

© Jose Campos

These three new spaces, Park, Fair and Plaza, in direct conjunction with the urban axis defined by the Alameda and Escadório de Nossa Senhora dos Remédios, significantly reinforce and upgrade the public space of the city of Lamego.

 

© Jose Campos

The Pavilion, the anchoring facility in the intervention, allows various uses, the fruit of the multi-purpose nature of the arena and of the foyer, which their 50-metre span and ceiling height of 10 make possible. The Pavilion also offers shower facilities and changing rooms, a multipurpose room and auditorium for 120 people, which complements its versatility. With the Pavilion there will be a car park, with four underground floors, allowing streets with high and low levels to be connected.

Plan

Granite, present in the subsoil and in the architecture of Lamego, coats the new public spaces, strengthening the character of continuity and integration that the project seeks.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lamego Multi Purpose Pavillion / Barbosa & Guimarães" 06 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=241134>
  • MC

    The building is being demolished. Some problems with the structure…