New Bauhaus Museum / Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, Sérgio Silva

Courtesy of , , and Sérgio Silva

The design proposal for the New Bauhaus Museum by Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, and Sérgio Silva establishes a volumetric relation with the Gauforum in regard to its location. The first thing you see is a tower of light. It leads the way. As you walk along the narrow line of Oskar Schlemmer’s logo, you are entering Bauhaus. As it gains depth, the two-dimensional design of the logo becomes a geometrical stone sculpture. Its occupation defines its architecture. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, and Sérgio Silva

A first building, made of glass and steel, marks the beginning of the access route to the museum while a stone pathway leads to the museum entrance and the ground floor. This is where the social areas – foyer and café – are located The exhibition areas and the cinema are located in the underground floor, as well as a viewable depot for items from the Weimar Bauhaus collection. The depot’s location allows it to be a part of the exhibition, as well as to be used independently.

Courtesy of Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, and Sérgio Silva

The exhibition areas are organized around a courtyard that may be used as an outside exhibition area, or as a venue for other events (Bauhaus Theatre, larger conferences, etc.). The floors above include the spaces where the access is more exclusive: the pedagogical areas on the first floor and the offices on the second floor.

Courtesy of Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, and Sérgio Silva

The location of the exhibition areas under the ground is a consequence of the necessity to control their environment as much as possible. Since the terrain remains stable, those areas benefit from geothermal mass to reduce the need for insulation and mechanical control of the temperature. The courtyard organization, as a cloister, guarantees the natural circulation of air in those areas. The ventilated facade in stone assures that the rest of the building, where the environment conditions are not as demanding, is properly insulated and ventilated, reducing energy other expenditures.

Architects: Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, Sérgio Silva
Location: Weimar, Germany
Engineering / Energy Efficiency: FASE Estudos e Projectos SA
Model: Alvaro Negrello

Cite: Furuto, Alison. "New Bauhaus Museum / Pedro Monteiro, Rodrigo Cruz, Sérgio Silva" 12 May 2012. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=232949>

0 comments

Share your thoughts