The Hive / Feilden Clegg Bradley Studios

© Hufton & Crow

Architect: Feilden Clegg Bradley Studios
Location: , England
Completion: February 2012
Client: University of Worcester and Worcestershire County Council
Photographs: Hufton & Crow

  

© Hufton & Crow

The Hive which will open in July is the UK’s first purpose-built joint-use library serving the University of Worcester and the County that incorporates the county archive, a local history centre, accommodation for the County Archaeologist’s team and a ‘one stop shop’ for the local authority: It’s a pioneering response to the challenge of providing a wide range of public services in an age of austerity whilst promoting social and environmental sustainability.

© Hufton & Crow

The distinctive form is a response to the project partners’ aspirations to create a beacon for learning in the city centre, a counterpoint to the Cathedral on the edge of the floodplain to the River Severn. The Hive forms part of a new city block which incorporates an accessible route connecting the city centre, via the top of the medieval city wall, to the new Castle Street University campus – it is designed to entice passers by to come in and explore.

© Hufton & Crow

Sustainability was a high priority throughout: The Hive maximises daylight and natural ventilation via the seven iconic roof cones that echo the undulating ridgeline of the Malverns and the historic kilns of the Royal Worcester pottery. Water from the river Severn provides peak cooling and locally sources biomass provides heating. The building is designed to adapt to climate change predicted by UK-CIP to 2050. It has an A rated Energy Performance Certificate and confirmation is awaited on whether it has met or exceeded the requirement to achieve BREEAM Excellent.

© Hufton & Crow

The roof structure was designed using award winning software developed for the project which allowed the form to be constructed from solid laminated timber: This generated a saving of more than 2000 tonnes of CO2 compared to the initial design in steel and concrete.

© Hufton & Crow

The exterior is clad in a scaley carapace of copper alloy. Inside the palette of concrete and ash is animated by colours drawn from the palette used by Royal Worcester.
The development includes extensive new public realm with both hard landscape (using locally sourced Forrest of Dean Pennant) and planting which draws on indigenous species to create a new and rich habitat for wildlife.

elevation 01

The Hive, which was procured via a PFI process, is a testament to teamwork; from the inspiration of the Project Partners who identified the opportunity to create a generous new public facility to the creativity of the design team and the tenacity of the contractors it demonstrates that by sharing a vision and pulling in the same direction the UK construction industry can deliver extraordinary buildings.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Hive / Feilden Clegg Bradley Studios" 13 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=225962>

0 comments

Share your thoughts