We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

University of Applied Arts Extension Proposal / Wolfgang Tschapeller

Courtesy of Wolfgang Tschapeller
Courtesy of Wolfgang Tschapeller

Wolfgang Tschapeller shared with us their first prize winning proposal for the extension of the University of Applied Arts in Vienna. The removal of stair and elevator cores displays a pure serial structure. What remains are solely col-umns and slabs, ready for multiple functional readings. The broadway is not only a means of circulation, it is the platform where members and knowledge of the 17 different studios meet. It is the informal marketplace for cross disciplinary projects.More images and architects’ description after the break.

Between 1st and 3rd district in Vienna on the Ringstrasse a few buildings of different authors and times are collected on a block. Heinrich von Ferstel, Schwanzer-Wörle and Noever-Müller are the architects of the group of fine buildings. Some of them serve the purposes of the Museum for Applied Arts and some of them serve the University of Applied Arts. The original urban intent for this group of buildings follows a very fine, subtle and precise idea. Although being part of a block, or standing on a block, they were always meant to keep their independency and autonomy by simultaneously allowing for a visibility of the space in between them.

Courtesy of Wolfgang Tschapeller
Courtesy of Wolfgang Tschapeller

The link building by Schwanzer/Wörle was an unfortunate move. It does not only work strongly against the original urban intent of a loose and open grouping of buildings on a block. It works also against the character of Schwanzer/Wörle´s own design. Ferstel Bau as well as the Schwanzer/Wörle Bau are in their essence autonomous objects standing in critical and productive distance to each other. Such a reading is re-proposed in our project. Consequently the following steps are proposed: Demolition link building, Reconstruction of those parts of the Ferstel Bau and the Schwanzer-Wörle Bau which were destroyed by the insertion of the link building, Activation of the now very well lit areas of the Schwanzer/Wörle Bau.

Courtesy of Wolfgang Tschapeller
Courtesy of Wolfgang Tschapeller

We are fascinated by the seriality of the Schwanzer/Wörle Bau. The building consists in essence of a series of columns and slabs. By taking out stairs and elevator cores and by repositioning them in front of the serial structure of the Schwanzer/Wörle Bau two essential targets are achieved: Full flexibility on the entire floor slab, Remarkable gain of usable floor area, Improvement of circulation (in economic and spatial terms).

Courtesy of Wolfgang Tschapeller
Courtesy of Wolfgang Tschapeller

The removal of stair and elevator cores displays a pure serial structure. What remains are solely col-umns and slabs, ready for multiple functional readings. The shelf like structure will house the Stu-dios. Ferstel Bau and Schwanzer/Wörle Bau are connected by a common functional base, containing lecture halls, workshops, storage spaces, technical installations as well as supply lines and waste management.

Courtesy of Wolfgang Tschapeller
Courtesy of Wolfgang Tschapeller

In essence we propose 3 main connecting elements to “make” the new Campus of the Angewandte: The interior square connects Ferstel Bau with Schwanzer/Wörle Bau, the garden connects the build-ings of the University with those of the Museum, the broadway, a large stair which runs diagonally across the elevation of the Schwanzer/Wörle Bau. The broadway is not only a means of circulation; it is the platform where members and knowledge of the 17 different studios meet. It is the informal marketplace for cross disciplinary projects.

site plan
site plan

On the roof of the University two optional, temporary structures are proposed. Two pneumatic bal-loons indicate and signal special occasions at the Angewandte to the surrounding City. Raised trans-parent balloons means a special day, like flags on a building.  We are fascinated by seriality of the Schwanzer/Wörle Bau. The building consists in essence of a series of columns and slabs. By taking out stairs and elevator cores and by repositioning them in front of the serial structure of the Schwanzer/Wörle Bau two essential targets are achieved: full flexibility on the entire floor slab, remarkable gain of usable floor area, improved circulation (in economic and spatial terms). Architects: Wolfgang Tschapeller Location: Vienna, Austria Project Team: Jesper Bork, Simon Oberhammer, Mark Balzar, Franz Kropatschek, Gonzalo Vaillo Martinez, Daniel Erl Experts: Werkraum Wien, Tragwerk; Planungsgruppe Grünpichler GmbH, TGA; Dr. Jochen Käferhaus, Energie + Klimadesign; Brandrat, Brandschutz; Klaus Pokorny, Lichtplanung; ISOCHROM, Armin Hess, Renderings Project: Univerity for Applied Arts, Vienna Competition Status: 1st prize    

plan 01
plan 01
Cite:Alison Furuto. "University of Applied Arts Extension Proposal / Wolfgang Tschapeller" 01 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/212745/university-of-applied-arts-extension-proposal-wolfgang-tschapeller/>