Selgas Cano Architecture Office by Iwan Baan

Once again, Iwan Baan amaze us with this great project between the woods by Spanish practice Selgas Cano: Their own architecture office.

You can see the complete photoset after the break.

Cite: "Selgas Cano Architecture Office by Iwan Baan" 30 Apr 2009. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=21049>

181 comments

  1. Thumb up Thumb down -29

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    • Thumb up Thumb down -2

      Better than the boxes I work in and very different..I guess I like it. Yes a sort of fishbowl but at least the scenery , is great , for most days,,,in a bad storm how does it rate???

    • Thumb up Thumb down -26

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    • Thumb up Thumb down -2

      Sure it it open to nature and you are not stuck in a cube but the low ceilings make it seem very oppressive. the lack of pin up space would effect my way of working.

    • Thumb up Thumb down +21

      i think it is a priviledge to work in a space with such a great surroundig.
      and i rather be a rat in the woods, than a rat in the office building!

    • Thumb up Thumb down +23

      Of course we are all entitled to our opinion, but I think you are missing the atmosphere this building creates, the integration with the surrounding forest is essential in the design. From the photos I get the sensation of an alcove opening up to vast wilderness, rather than a test tube. I think this design is beautiful

  2. Thumb up Thumb down +12

    This is, the place where I would like to work.

    Great job!!

  3. Thumb up Thumb down +10

    Amazing place, i love the low impact into the landscape, like a modern cave.
    very, very inspiring!

  4. Thumb up Thumb down +4

    Sure is a nice thin profile… would love to see a more detailed section and a site plan if it’s they release it.
    I love how some architecture offices really push the boundaries in terms of workplace design, even if it is a littel experimental.

    Another project of this nature would be Renzo Piano’s building workshop. Lovely structural glass details that maximised views and layout flexibility but heat gain was quite high.

  5. Thumb up Thumb down +1

    This is a nice project in terms of the exposure to the change of season, but It reminds me somewhat of being on a Train.

  6. Thumb up Thumb down 0

    I love the way it’s sunken into and opened up to the landscape like that, but I find the interior finishes to the offices sort of cold and sterile looking.

  7. Thumb up Thumb down 0

    Clean and sleek but personally, I will probably freak out from time to time due to chlostophobia. It will be hilarious if this building floods. That’s a mega-disaster.

  8. Thumb up Thumb down -3

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  9. Thumb up Thumb down +1

    Since this building seems depend on the natural beauty, it should show how it looks in other seasons too.. Such as winter should be nice

  10. Thumb up Thumb down +5

    I’d pay to be the janitor there.

  11. Thumb up Thumb down +7

    Outstanding photographs of a genuinely innovative project does make a potent combination.

    Honestly, I cannot say that I understand the claustrophobia comments. One wonders where everyone is working these days so that spaces open to the sky inspire these feelings. Perhaps there some confusion between agoraphobia and claustrophobia?

    My only question regards the curved glass. Is that glass or plex.? One shudders to think what plexiglass would look like after a season of exposure to the elements.

    Terry Glenn Phipps

  12. Thumb up Thumb down +4

    Incredible space, so simple and full of light, I really loved the materials that they used in the design, I do believe for sure, that the truthfull architecture is the one without the typical architectural boundaries (as the complicated sections or programmatical layouts).

    cheers for this beautiful idea

  13. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  14. Thumb up Thumb down 0

    It’s a good example for an enormous gap between longing of a human being to the nature and his fear of it. Air conditioned interior with artificial lighting in the middle of the ocean of fresh air and natural light. In such a beautiful setting a tent would be much better…

  15. Thumb up Thumb down +1

    The ceiling’s too low for me. I feel a little suffocated just by looking at it. Great interiors though :)

  16. Thumb up Thumb down +1

    wow! so inventive! I dont really like the design, but a very cool concept. all of that light must be murder on those brilliant new iMac screens

  17. Thumb up Thumb down 0

    Every time one looks towards the windows he or she has to suffer glaring high-gloss yellow and lime green in half his or her view? That’s absurd, and to color-sensitive types, offensive. And it runs quite counter to the idea of imbebdding the room in nature.

    Reminds me of a job where a single selfish person rudely chose deep magenta for 50% of the wall and floor tiles, all the light fixtures and table tops, for a two hundred person cafeteria. It ruined the room and people were immediately disappointed, but the money was spent. Hundreds of people over the past fifteen years, and probably another fifteen or more, suffer it.

    The artistic, creative aspect of architecture is not equivalent to painting or sculpture; nobody has to buy your painting, but everyone required to use your room has to experience it; the architect owes the inhabitants of his or her creation some consideration.

  18. Thumb up Thumb down -2

    love the setting, but imagine working there day in and day out. It feels so tight and compressed.

  19. Thumb up Thumb down -3

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  20. Thumb up Thumb down 0

    Beautifully executed–though, where’s the can? I assume there are further facilities which aren’t featured, and that this is simply the workroom/flagship area for the office. However, what I find funny is the disregard of human interplay of people constantly having to walk past one another down what’s effectively a repurposed hallway. A tube of hard edges is going to drive staff up the wall with the reverberating conversations and footsteps. Not to mention that defined workspaces are inherently more productive because people cannot help but monitor one another’s activities; inciting resentment or other unrest. And what’s the ventilation? -One person passes-gas and it’s all over. I hate to say it, but it’s going to be claimed as a store-house or rec-room in a couple of years.

  21. Thumb up Thumb down -1

    Did I miss the part about these being concept art? Because they are obviously (badly) composited fakes.

  22. Thumb up Thumb down -2

    horrible… prometia en algunas fotos pero no cumplio, y como alguien dijo en un comentario: lo primero que siento cuando lo veo, es claustrofobia.

Share your thoughts