We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

La Pallaresa / Iberian Arquitectos + Terradas Arquitectos + Eduardo Souto de Moura)

  • Architects: Iberian Arquitectos , Terradas Arquitectos , Eduardo Souto de Moura)
  • Location: Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Spain
  • Architects: Iberian Arquitectos (Terradas Arquitectos + Eduardo Souto de Moura)
  • Collaborators: Federico Acetti, Daniel Castro
  • Client: Prosavi
  • Area: 65000.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute

From the architect. The site is located between two areas with very different morphologies due to the uncontrolled expansion of the city. To one side is the old town, a consolidated front of constant heights—the centre of development in the sixties—that acted as a barrier to later urban growth and, on the other, the Singuerlin neighbourhood, a disordered, irregular area of growth on a steeply sloping site. The completion of the B-20 expressway and the construction of Europa Park in the nineties united the two areas without addressing the Singuerlin neighbourhood.

ground floor plan
ground floor plan

The Pallaresa project deals with this front. The urban strategy consists in creating a new centrality by introducing amenities at the urban scale, such as a hotel and multiscreen cinema. The programme is completed by 200 dwellings. This involved three basic concepts:

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

1. Verticality of the buildings to free up land, reducing their impact and adapting to the morphological characteristics of the area. The private building is 25 floors high, and the social housing block has 14 floors. The hotel stands seven storeys high.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

2. Freeing up as much as 8,500 m2 of land to create green space that extends Europa Park and connects with the leisure complex at Can Zam.
3. Symbolism at an urban level. A double symbolic element is generated, the gateway to the Singuerlin neighbourhood which is defined by the formal dialogue between the two high-rise residential buildings.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The three buildings are arranged on the site in such a way that the entrances, marked by large projections, configure a great urban space, forming a porched plaza.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"La Pallaresa / Iberian Arquitectos + Terradas Arquitectos + Eduardo Souto de Moura)" 16 Feb 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/208117/la-pallaresa-terradas-arquitectos/>