We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Student Housing for TU Delft Campus / Studioninedots + HVDN

Courtesy of Studioninedots + HVDN
Courtesy of Studioninedots + HVDN

Studioninedots + HVDN shared with us their winning proposal for the student housing competition for TU Delft Campus. The project parameters were to design a volume of 67 meters long and 5 storeys high, with its own strong identity and a collective space on the roof including a rain water harvesting element. More images and architects’ description after the break.

Along with a collaborative bid of contractor Jan Snel, the winning entry was defining in its dynamic façade, with the collective space having a central location in the building instead of on the roof. This creates a more interactive relationship between the residents, the building and its surroundings, leaving the roof to be fully planted with moss-sedum. The new building will be finished to all probability at the start of 2013.

Courtesy of Studioninedots + HVDN
Courtesy of Studioninedots + HVDN

The TU Delft is expecting a substantial growth of students in the coming years. That is why 1100 new built student residences are realised in the masterplan of Mecanoo for de TU-Delft Mid-West. The first project will be located in Field 2 along the Balthasar van der Polweg The volume Suite 9, designed by Studioinedots + HVDN for this location, is based on a central corridor with on each side student housing. At strategic points a few of the flats have been removed. As the flats are individually insulated and constructed, it can freely be chosen where the voids are located. The created open area gives the building a transparency that maintain the links of the existing courtyards with the Balthasar van der Polweg.

Courtesy of Studioninedots + HVDN
Courtesy of Studioninedots + HVDN

By removing flats on each side of the corridor, an unexpected and lively section is created with a covered entrance and central covered collective (outdoor) space. More Flats have been removed on the south-side, so sunlight can enter the building as far as possible. A wide stairs connects all the individual levels as one continuing collective space. This centrally located outdoor space forms the heart of the building. Its timber cladding gives the building a warm character and strong identity.

Courtesy of Studioninedots + HVDN
Courtesy of Studioninedots + HVDN

To avoid an image of easy repetition of the flats and to introduce an additional stratification a perforated panel façade system is placed around the collective outdoor space. Thus the abstract of the volume is maintained and effects of different scales is achieved. At night fall, lights illuminating the backdrop of the perforated panels, making the elevation change slowly. This gives the building a fitting dynamic and with the noticeable collective outdoor space, the building engages with its surroundings. Architects: Studioninedots + HVDN Location: TU campus Delft, Netherlands Design Team: Albert Herder, Metin v. Zijl, Vincent v.d Klei, Arie v.d Neut Project Team: Wouter Hermanns, Jarno v. Essen, Giovanni Lavanna Engineering: Jean-Marc Saurer Sustainability: Uta Ehrhardt Constructor: Jan Snel Group Client: Stichting DUWO Type: Studenthousing, 138 houses Plot: 388 m2 FSI: 5,0 Budget: €5.600.000  

model 01
model 01
Cite:Alison Furuto. "Student Housing for TU Delft Campus / Studioninedots + HVDN" 05 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/205282/student-housing-for-tu-delft-campus-studioninedots-hvdn/>