We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Vittra Telefonplan / Rosan Bosch

  • Architects: Rosan Bosch
  • Location: Hägersten, Stockholm, Sweden
  • Area: 1900.0 sqm
  • Project Year: 2011

Vittra Telefonplan / Rosan Bosch Vittra Telefonplan / Rosan Bosch Vittra Telefonplan / Rosan Bosch Vittra Telefonplan / Rosan Bosch

From the architect. How do you create a school without any walls? In the 30 schools of the Swedish free school organisation Vittra there are no classes or classrooms – instead, the students are taught in groups according to level based on the school’s pedagogical principles of ’the wateringhole’, ’the show-off’, ’the cave’, ’the campfire’ and ’the laboratory’ – didactic approaches that create different types of learning and teaching situations. In Vittra, they do not believe in regular classes and the school organisation’s vision is to create an everyday for the individual students where individual development, a living cultural work and challenging learning environments are most important.

In connection with the establishment of a new Vittra school in Stockholm, Telefonplan, Rosan Bosch Ltd. has created the school’s interior with spatial divisions and significant custom design. The interior takes it point of departure in Vittra’s pedagogical principles and serves as a pedagogical tool for development in the everyday of the school. Instead of classical divisions with chairs and tables, a giant iceberg for example serves as cinema, platform and room for relaxation, and sets the frame for many different types of learning. Moreover, flexible laboratories make it possible to work hands-on with themes and projects.

Plans
Plans

The design and interior is accustomed to Vittra’s active work with digital media and a generally digitalised didactic where the children’s laptops are their most important tool in the everyday – whether they are sitting, lying or standing up when working. At Telefonplan, challenging custom design, pedagogical zones and room for the individual student have created a space for differentiated learning in a school where the physical space is the school’s most important tool in their everyday and pedagogical development.

The results of the project have after the project’s implementation been formulated into a design manual, and will in that sense set precedence for the interior design of Vittra’s other schools in Sweden.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Vittra Telefonplan / Rosan Bosch" 30 Jan 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/202358/vittra-telefonplan-rosan-bosch/>