The Cube / Make Architects

Courtesy of Make Architects

Architect: Make Architects
Location: ,
Client: Birmingham Development Company
Collaborators: BuroHappold, Faber Mansell Fire, Faithful+Gould, GMJ, Hoare Lea
Project Area: 42,000 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Zander Olsen, Make Architects, Craig Holmes/Images of Birmingham, Crew Photography

Courtesy of Make Architects

The Cube is the final phase of Birmingham’s Mailbox development and one of Make’s largest buildings to date. Comprising offices, an automated car park, apartments, retail units, a hotel, spa, restaurant and ‘sky bar’, The Cube was conceived as a building which would never close; crafted to open up routes and views to emerging neighbouring districts and permeable to both the users of the building and the community as a whole. Pivotal to the continued regeneration of the surrounding area,The Cube’s striking appearance has had a dramatic impact on the Birmingham city skyline. The geometrical form of this 23-storey, £100 million building has remained unchanged from initial concept to completion. Its architectural language is derived from strong local references to Birmingham’s industrial heritage, celebrating the contrasts between heavy industrial metal working and hand-crafted jewellery and watch making.

Courtesy of Make Architects

A bespoke unitised cladding system encases and defines the cube form. Gold and bronze-coloured an odised aluminium panels of varying size and depth are combined with glass,creating an intricate design which is complemented by an elegant and decorative metallic fretwork screen across the open side of the courtyard. The flexibility of this cladding system also plays a key role in the building’s environmental strategy; the proportion of glass-to-aluminium varies from facade to facade, with greater solidity on the southern elevations to limit potential solar gain.

Courtesy of Make Architects

The geometry and materials of the courtyard are an unexpected contrast to the exterior; glazed unitised panels twist upwards through the central courtyard, forming adramatic full-height open atrium which is animated by thecolours of the soffits and ledges. This twisting geometry ‘explodes’ at the top to form the angular rooftop space which crowns the building.

 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Cube / Make Architects" 23 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=200540>
  • Chris

    Cube+Facets+Field condition. I can dig it baby. I’m guessing the actual units themselves may be fairly ho-hum. So it goes with many buildings I guess.