Princeton School of Architecture / Architecture Research Office

© Paul Warchol

Architects: Architecture Research Office
Location: ,
Project Team: Principal-in-charge: Adam Yarinsky; Project Manager: Megumi Tamanaha; Project Team: Jennifer Park, Tina Hunderup, Adrian Wu, Arthur Chu
Completion: August 2007
Photographs: Paul Warchol

© Paul Warchol

A strategic intervention, this Addition re-centers the Princeton School of Architecture. Enclosed in glass and steel, the Addition links the School’s two-story south wing, where its administrative offices and library are located, to the three-story north wing’s studios and classrooms. Princeton students have nicknamed the building the “Hyphen”.

drawing 01

The Addition contains a new lobby, student lounge, elevator, and cantilevered steel stair. Plan and section take their dimensions from the existing 1963 building: the Addition aligns with the existing floor levels and, on the exterior, translates the rhythm of the existing building’s window bays. Large glass panels, with varying ceramic frit patterns overlaid like folds in a curtain, comprise the Addition’s envelope. The frit pattern affirms formal characteristics seen in the building, uniting the glass and steel Addition with the existing building, while also providing solar shading for the third floor lounge. The elevator shaft, painted shades of blue, forms the background against which the stair and the frit pattern are seen.

drawing 02

The project scope also included renovations throughout the existing building to update the School of Architecture with a new model shop and facilities for a three-dimensional printer.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Princeton School of Architecture / Architecture Research Office" 13 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=197243>

1 comment

Share your thoughts