Scout Space / MUTAR Arquitectos – Molina, De La Vega & Villalobos

Courtesy of MUTAR Arquitectos - Molina, De La Vega & Villalobos

Architects: MUTAR Arquitectos / Claudio Molina Camacho, Daniel De La Vega Pamparana, Eduardo Villalobos Fornet
Location: ,
Client: Saint George’s College
Project Year: 2009
Project Area: 400 sqm
Photographs: MUTAR Arquitectos – Molina, De La Vega & Villalobos

Contributors: Jorge O’ryan – Alberto Basauri
Construction: Alzerreca Y Diaz Ltda
Proyect Manager: Juan Silva
Construction Inspector Technician: Jorge Cifuentes
Structural Engineering: Alvaro Velez – Alberto Ramirez

The project responds to the main program with two volumes that it’s longitudinal inhabit the 3 instances of the place (pound / slope of the hill / channel). Thus each of these volumes overlooks with double height toward the school and accessible from the outdoor square in the level of the pond.

Scheme

It is in the intermediate space, between volumes and outdoor square is generated the roofed square, incorporating this multi-purpose rooms, externalized, giving greater versatility to the program and surface. Both volumes are unified in its lowest level of how programs connect through an exterior covered corridor which defines service access for the cellars, having connection to the upper level through a broad staircase stands disused railway sleepers.

Courtesy of MUTAR Arquitectos - Molina, De La Vega & Villalobos

To this is added a wooden platform that runs the program, through its parallel to the channel access (sound of water) in the barbecue topping (forest of elms) and gabions of stone from the woods across the project containing the hill and rain water to generate the stands for the mass meeting in the main outdoor square.

Courtesy of MUTAR Arquitectos - Molina, De La Vega & Villalobos

Seeking harmony with the place defined noble materials, like wood and concrete, and treated with neutral dyes to highlight the colors of nature. The contrast between the black wood exterior and the interior white wood cuts highlight the facades, as an analogy of the forest in search of light, defined by vertical contrasts of light and shadow.

Courtesy of MUTAR Arquitectos - Molina, De La Vega & Villalobos

The watchtower is located at the perimeter of the main outdoor square, serving as visual reference at the different levels of approximation, the college strengthens security and compliance program as an important contribution for scouting activities.

Plans

Text provided by MUTAR Arquitectos – Molina, De La Vega & Villalobos

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Scout Space / MUTAR Arquitectos – Molina, De La Vega & Villalobos" 29 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=187017>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Great beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered bright transparent concept

Share your thoughts