Royal Welsh College of Music & Drama / BFLS

Courtesy of BFLS

Architects: BFLS
Location: ,
Client: Royal Welsh College of Music & Drama
BFLS Team: Jason Flanagan, Paul Bavister, Jason Sandy, Anne Heucke, Kibwe Tavares, Armando Elias
Project Year: 2011
Project Area: 4,400 sqm
Photographs: Courtesy of BFLS

Acoustic Engineer: Arup Acoustics
Structural & Services Engineer: Mott MacDonald
Lighting Consultant: Equation Lighting
Theatre Consultant: Theatre Projects Consultants
Cost Consultant: Davis Langdon

The Royal Welsh College of Music & Drama is Wales’ national music and drama conservatoire. Our newly completed scheme, won in international competition in 2007, radically transforms the original college building. The scheme now comprises an acoustically excellent 450-seat chamber concert hall (the ‘Dora Stoutzker Hall’), a 180-seat theatre (the ‘Richard Burton Theatre’), four rehearsal studios, an exhibition gallery (the ‘Linbury Gallery’) as well as generous foyer areas, a terrace overlooking Bute Park and a new Café Bar.

Courtesy of BFLS

The £22.5m project is funded by a grant from the Welsh Government, loan finance and £4m of philanthropic donations. The scheme has been designed to be BREEAM ‘excellent’. The new buildings are situated within the Grade I listed Bute Park. Directly across the road from the new building is Cathays Park, the civic centre of Cardiff, consisting of a number of important listed buildings.

Site Plan

BFLS’ approach was two -fold, to design the internal performance spaces from the ‘inside out’, looking at their acoustic and theatrical functionality as major drivers, whilst in parallel designing from the ‘outside in’, thinking about the civic presence of the building in its urban context. The new buildings are situated inside the Grade I listed Bute Park. Directly across the road from the new building is Cathays Park, the civic centre of Cardiff, consisting of a number of important listed buildings.

Courtesy of BFLS

The design focuses on the core needs of the College community, namely an acoustically impressive sequence of performance and learning spaces which will encourage and inspire the College’s students. The client was very specific from the outset that the new buildings should act as a catalyst for positive cultural change and easier department cross-fertilisation.

Courtesy of BFLS

Although the building appears to be a single structure it is in fact three separate new buildings and a renovated existing structure. Each performance space has been conceived separately, the individual components of the building united under a single floating roof, its height determined by the theatre fly-tower. The drama building forms a new façade on North Road while the concert recital hall, clad with a timber screen consisting of light-colored cedar wood slats, sits amongst the park’s mature trees. Finishes of stone and timber create a sequence of warm and tactile interior spaces.

Courtesy of BFLS

The new entrance to the college opens out on to Bute Park and a treble-height arcade forms a new spine between the new and old accommodation, linking the constituent elements, functioning as exhibition space for the Design & Costume Department and also acting as the ‘lungs’ for the scheme, creating a natural stack effect, which ventilates the public spaces.

Courtesy of BFLS

Text provided by BFLS

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Royal Welsh College of Music & Drama / BFLS" 26 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=178785>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    nice composition of the building, good style!