Fraunhofer Headquarters / Pedra Silva Architects

© João Morgado

Architect: Pedra Silva Architects
Location: ,
Project Coordination: Luís Pedra Silva
Project Area: 1,660 sqm
Project year: 2011
Photographs: João Morgado

© João Morgado

Associação Fraunhofer Portugal is a non-­‐profit private research association and is part of the German Fraunhofer-­ Gesellschaft, the largest organization for applied research in Europe. Although not familiar to the general public, Fraunhofer is responsible for many important innovations, including, for example, the MP3 file format, and many advances in workplace organization research.

© João Morgado

Our team was selected, through an open competition, to design the new Porto headquarters, located at the Technology University Campus: “Parque de Ciência e Tecnologia da Universidade do Porto (UPTEC)”. Our design took into account Fraunhofer’s innovative philosophy trough a message that is simple, but at the same time positive and dynamic. Workplace layout and organizational elements from Fraunofer Office Inovation Center in Stutgard (Germany) were also an important input to the project, adding another layer to our concept.

© João Morgado

The new research facilities occupy two floors in a new UPTEC building in a total of 1660 sqm. Circulation is the project’s backbone; all spaces appear along a distribution route located next to the glass façade. This main axis allows access to all different spaces. These spaces, with different functions and sizes, are generated and consolidated trough a bold gesture: a waving plane that goes through the open floors, creating different spaces and ambients.

Text provided by Pedra Silva Architects.

© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Fraunhofer Headquarters / Pedra Silva Architects" 30 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=172055>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    É um orgulho trabalhar com Arquitectos que sabem tirar partido dos materiais. O BOLON ficou espectacular. A Steinwall envia os parabéns ao Arquitecto Luís Pedra Silva por todo o projecto e agradece o bom uso do Bolon.

Share your thoughts