We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cleary Gottlieb Steen & Hamilton / Fabiola Minas Roberto Murgia Simona Oberti

  • Architects: Fabiola Minas Roberto Murgia Simona Oberti
  • Location: Via San Paolo, Milan, Italy
  • Architect: Fabiola Minas Roberto Murgia Simona Oberti
  • Project Team: Filippo Weber, Valentina Ravara
  • Lighting Design: Rossi Bianchi Lighting Design
  • Client: Cleary Gottlieb Steen & Hamilton
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Giovanna Silva

© Giovanna Silva © Giovanna Silva © Giovanna Silva © Giovanna Silva

From the architect. In a 1960’s Gio Ponti building right in the centre of Milan, the international law firm CGSH has expanded its existing offices, developing a multipurpose space in the basement of the building. The main challenge of the project concerned the lack of direct sun light and the need to ensure appropriate sound and thermal insulation. Hence, the idea of realizing an external “light box” made of glass, with a wooden functional ring on the inside, so to leave out the existing structure and plants of the building.

plan
plan

The outside structure defines the different rooms, serves as wall unit and creates roof-lights in the ceiling, that serve as vertical lighting system. The warm light coming from the roof-lights balances the cold light of the lighting wall where a wooden diaphragm filters and modulates the light. Opposite the main entrance is the lighting wall, realized with two glasses, one opal, the other transparent, with thin plates of solid natural oak on the inside. The internal wood ring is made of framed wood panels, spaced by overhanging solid wood planking.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

The floor is a “battutto alla veneziana” from Fantini made of white lasa marble. Great care has been paid to the environmental comfort, with special onsite productions to optimize the sound insulation and the light control with pre-set lightening scenarios depending on the intended use of the space. The space can be used for multiple functions, such as conference and videoconference, cinema, restaurant and other dining events, and as a space for the exhibition of the art collection of the firm. In the pictures the work of Minjung Kim, ac renowned Korean artist. The furniture is from MDF, the tableware from Bourulec for Alessi, the table furniture is from Ittala. A separate independent room is also included in the project.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

Text provided by Fabiola Minas Roberto Murgia Simona Oberti.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Cleary Gottlieb Steen & Hamilton / Fabiola Minas Roberto Murgia Simona Oberti" 28 Sep 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/171710/cleary-gottlieb-steen-hamilton-fabiola-minas-roberto-murgia-simona-oberti/>