Villa GM / Architrend Architecture

© Moreno Maggi

Architect: Architrend Architecture
Location: , , Italy
Project Team: Gaetano Manganello & Carmelo Tumino
Collaborators: Patrizia Anfuso, Marco Garfì
Project Area: 1.250 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Moreno Maggi

© Moreno Maggi

This villa, like a garden pavilion hung with a spectacular view of the sea, is part of a complex of houses located in Marina di Ragusa, the seafaring village of Ragusa, on a plot of land with beautiful views overlooking the Mediterranean and a stretch of coast in the direction of the island of Malta, distant about sixty miles off, and that in a bright day you can see clearly. The design of the villa derives from the influence exercised by the program of the Case Study Houses (CSH) implemented in the ’50s by John Entenza and the magazine he founded “Art & Architecture”. The house is more representative of the program is certainly the case study houses of Pierre Koenig’s Stahl House, masterfully photographed by Julius Shulman, became an icon of American lifestyle in the famous photo of the living room of the house with the background on the amazing night view of Los Angeles. The position of the batch of the project and the cultural similarities with that program became the essence of contemporary absolutely present after more than fifty years, has determined the main choices that affect the architecture of the house.

plan

The villa has an L-shaped ground plan shape, is set around a large swimming pool with sun terrace paved with planks of larch treated with a white primer. The continuity of the interior of the living room and is secured by a glass wall that continues to spread around the perimeter of the house facing the sea view. Compared to the garden the house is almost suspended, because a continuous and smooth edge, detached from the ground, surrounds the house, determine the line of coverage, the line connects with the base, is defined by vertical sidewalls.

© Moreno Maggi

Two walls demarcating the inlet side and the opposite border of the pool are independent of the structure and connected with it through a high window and continuous thought of as individual plates that slide, too detached from the line of soil and structure. The architecture is dry and clear, made so well by the economy of the materials used, steel and wood frame, glass for the side walls and cement floors for both internal and external. The only element of disturbance, at a scale consisting of a thin folded sheet which is held at a red carpet to mark the entrance.

 

© Moreno Maggi

The garden was designed as a collection of Mediterranean plants with the edge of the sea area defined by a sinuously to the cacti, palm trees here and there are some underlying organic forms in which the white gravel of the materials are clearly delineate the Green lawns. The interiors are essential ports are designed as full-height panels of the same thickness of the partition, and then back to the wall on both the internal and the external room hallway are white lacquered opaque white as the walls the house, white as the wooden beams of the roof. The white fluid that surrounds the dimension of the interiors, white is also the kitchen island facing out to sea and pool. Gray are the seats of living a light gray shading into the white furniture and the gray cement floor.

© Moreno Maggi

The dining table is the Saarinen Tulip, the chairs are the Series 7 by Arne Jacobsen, while the light above the table is a ball of light in glass such as the Stahl house. The charm of the Stahl house determined the character of the villa, its planimetric shape, its design philosophy with the choice of using the exposed structure. The whole house is a tribute to its architect Pierre Koeing, perhaps the most brilliant architects with Craig Ellwood Americans who have given it a great contemporary American and world architecture.

Text provided by Architrend Architecture.

© Moreno Maggi
© Moreno Maggi
© Moreno Maggi
© Moreno Maggi
Cite: "Villa GM / Architrend Architecture" 22 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=170611>
  • wake up

    eeeeek… the ceiling is awful.

  • nicolas guerin

    lumineux et aéré…