RWU North Campus Residence Hall / Perkins+Will

©2009 Christian Phillips Photography

Architect: Perkins+Will
Location: ,
Project Area: 120,000sqf
Project Year: 2009
Photographs: Christian Phillips Photography, Anton Grassl/Esto, lesvants.com

This LEED silver certified residence hall is the first project to be developed as part of Roger Williams University’s 2007 residential master plan. Designed by Perkins+Will, the new 350-bed residence hall will anchor the development of north campus growth. The project will accommodate a mandate that will increase on-campus housing to 80% enrollment.

© Anton Grassl/Esto

Designed on the stratum of campus geometries, the south bar of the building concentrates the existing campus grid while the north bar of suites shifts to the north campus. The bend in the building forms a new west courtyard, and frames dramatic views to Mount Hope Bay facing east. The program of space in the bend is primarily dedicated to common uses, providing community activity space for the entire campus including a great room, seminar, study rooms, and a game room.

© Anton Grassl/Esto

A major pedestrian path that connects the academic core with the parking structure on the far north edge of campus charts a course directly through the project site, and separates the common space from the apartments and suites at ground level. The floors are connected on upper levels through bridges that also form a gateway into the courtyard.

site plan

The 350 beds have been programmed to meet the needs of upper class students, and are grouped in a combination of six types of apartments and suites. The apartments have full kitchens and include units for six-persons, four-persons, and single capacity. The majority of units have double bedrooms, with a limited percentage of single bedrooms.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "RWU North Campus Residence Hall / Perkins+Will" 23 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=160839>
  • Andrei P

    I like the atmosphere.

  • sunil singh

    I like the atmosphere.