Schoten Workshop Building / Loos Architects

© Allard van der Hoek

Architects: Loos Architects
Location: ,
Project Year: 2006
Project Area: 2,375 sqm
Photographs: Allard van der Hoek

The workshop building is located in a context of sculptural industrial buildings along the Albertkanaal, a canal connecting the cities of Antwerp and Luik.

© Allard van der Hoek

Our task was to design an inexpensive building that houses an extraordinary multitude of functions: a concierge apartment, an office space, a meeting room, a cafeteria, changing rooms, a wood and a metal workshop, a garage and an outside storage space. In order to keep the plot free of clutter, we decided to integrate the storage zone into the volume, literally increasing the sub- stance of the workshop building.

Floor Plans

The required fence around the plot “shrinks to fit”: Instead of encircling the whole plot, it becomes a protective skin for the building. In fact it forms an inexpensive façade with an intriguing moiré effect, through which its black hypodermis, consisting of insulation material, remains visible. Inside, the workshops and storage spaces are situated in the body and tail of the building, while the more complex functions are fittingly located in its head.

© Allard van der Hoek

An incision marking the main entrance splits the head into two: One part facing the West and containing the cafeteria and office space, the other facing the South and housing the concierge apartment which has a loggia looking out over the canal. The result is a beast-like structure that can easily compete with its older neighbors when it comes to sculptural shape and recognizability.

Perspective

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Schoten Workshop Building / Loos Architects" 26 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=153579>

0 comments

Share your thoughts