We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Chanel Mobile Art Pavilion / Zaha Hadid Architects

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Location: Arab World Institute, Université Pierre et Marie Curie, 1 Rue des Fossés Saint-Bernard, 75005 Paris, France
  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Architect: Thomas Vietzke, Jens Borstelmann
  • Project Team: Helen Lee, Claudia Wulf, Erhan Patat, Tetsuya Yamasaki, Daniel Fiser
  • Client: Chanel; Chanel Mobile Art
  • Area: 29.0 sqm
  • Project Year: 0
  • Photographs: Stefan Tuchila

© Stefan Tuchila © Stefan Tuchila © Stefan Tuchila © Stefan Tuchila

From the architect. Photographer Stefan Tuchila recently shared with us his images of the Chanel Mobile Art Pavilion by Zaha Hadid Architects. Designed for Chanel the pavilion traveled all over the world, Hong Kong, Tokyo, New York until reaching it's final stop at L'Institut du Monde Araba in Paris.

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila

Materials for the pavilion include: a façade constructed from fibre re-inforced plastic, the roof PVC, ETFE roof lights, the primary structure was created from 74t steel and has over 1752 different steel connections, and the secondary structure consists of aluminium extrusions.

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila

The form of the 700 sqm Chanel Pavilion is a celebration of the iconic work of Chanel, unmistakeable for its smooth layering of exquisite details that together create an elegant, cohesive whole. The resulting functional, and versatile architectural structure of the Pavilion is a series of continuous arch shaped elements, with a courtyard in its central space. Artificial light behind the translucent ceiling washes the walls to emphasize the ‘arched’ structure, and assists in the creation of a new artificial landscape for art installations. A large roof light opening dramatically floods the entrance in daylight to blur the relationship between interior and exterior. In addition to the lighting and color effects, the spatial rhythm created by the seams of each segment gives strong perspective views throughout the interior.

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila

The 65 sqm central courtyard has large transparent openings to the sky above and is designed to host events as well as provide an area for reflection after visiting the exhibition. The courtyard serves as an intermediate space between the exhibition and public area of the Pavilion. In light of the extensive shipping between cities, the steel structure has been designed to be built in under one week, which is essential for an ephemeral pavilion. With a direct visual connection to the courtyard, the 128 sqm terrace continues the dialogue between the Pavilion’s exterior and interior. During an event, the two spaces can be linked to become one large event zone.

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila

Reflective materials allow the exterior skin to be illuminated with varying colors which can be tailored to the differing programmes of special events in each city. The dichotomy between the powerful sculptural mass of the Chanel Pavilion’s structure and the lightness of its envelope create a bold and enigmatic element. 

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila

The Pavilion’s exterior develops into a rich variety of interior spaces that maximize the potential to reuse and rethink space due to the innate flexibility of its plan. The total fluidity of the Chanel Pavilion’s curvilinear geometries is an obvious continuation of Hadid’s 30-years of exploration and research into systems of continuous transformations and smooth transitions. With this repertoire of morphology, Zaha Hadid is able to translate the ephemeral typology of a pavilion into the sensual forms required for this celebration of Chanel’s cultural importance.

© Stefan Tuchila
© Stefan Tuchila
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Chanel Mobile Art Pavilion / Zaha Hadid Architects" 16 Jun 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/144378/chanel-mobile-art-pavilion-zaha-hadid-architects/>