ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Sugar Dock, Jacksons Landing / FJMT

  • 01:00 - 8 June, 2011
Sugar Dock, Jacksons Landing / FJMT
Sugar Dock, Jacksons Landing / FJMT, © Andrew Chung
© Andrew Chung
  • Architects

  • Location

    Sydney, Australia
  • Design Architect

    Francis-Jones Morehen Thorp (fjmt)
  • Documenting Architect

    Lend Lease
  • Landscape Architect Team

    Francis-Jones Morehen Thorp (fjmt)
  • Project Manager

    Lend Lease
  • Planner

    BBC Consulting Planners
  • Mechanical, Hydraulics And Fire Engineering

    Norman Disney & Yong
  • Client

    Lend Lease
  • Builder

    Lend Lease
  • Developer

    Lend Lease
  • Cost Planning

    Page Kirkland Group
  • Acoustic

    Renzo Tonin & Associates: Norman Disney & Yong
  • Electrical

    Aecom
  • 3 D Rendering

    Ivolve Studio
  • Area

    16506.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings +11

From the architect. Sugar Dock provides 132 residential units, associated communal open space and underground car parking. The design of the development seeks to complement and respond to its urban context characterized by its relationship to large scale elements such as the Harbour, the working dockyards, silos and the Anzac Bridge as well as the immediate topography and the streetscape of Jacksons Landing.

© John Gollings
© John Gollings

The tower consists of a series of glass residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of the old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary towards the view and optimal orientation. A podium element grounds the tower’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman Street alignment. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park and are restricted in height allowing clearer views through site views from Distillery Hill and from the communal open space.

The success of this development is reflected by the satisfaction of the client and apartment owners. During the GFC, sales continued ensuring the projects viability.

© John Gollings
© John Gollings
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sugar Dock, Jacksons Landing / FJMT" 08 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/142127/sugar-dock-jacksons-landing-fjmt/>