Operation Center Burgergemeinde / bauzeit architekten

© Yves Andr

Architects: bauzeit architekten / Roberto Pascual, Peter Bergmann, Yves Baumann
Location: Biel,
Project Year: 2007
Project Area: 1,500 sqm
Photographs: Yves Andre

The area of the operation center’s complex extends to both sides of the street. To be able to guarantee good operating procedures, the program was concentrated on one side of the complex, two buildings forming a courtyard, which offers large outdoor areas and yet remains compact.

Ground Floor Plan

Following the topography of the land, two buildings forming an elongated shape area ends on a court for maneuvering. Its shell is made of strips of non-roughly or treated. It creates a vertically oriented texture, which in dialogue with the structure of the forest filtering the light and look. It creates a vertically oriented texture, which in dialogue with the structure of the forest stands and views and light possible. The building served as deposit and shelter for vehicles and machinery.

© Yves Andr

The building’s head marks the entrance of warehouses and houses the surfaces of sale. The second building, at two levels, is positioned behind the first. It is covered with a simple wooden wall pierced by large windows. At ground floor, it houses the locker room, the carpentry workshop and the plant room, and the first floor, the administration.

© Yves Andr

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Operation Center Burgergemeinde / bauzeit architekten" 09 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=141339>