Alejo’s House / Ida Pilar Silva Mondselewsky

© Aryeh Kornfeld

Architects:
Location: Peñalolén, , Chile
Constructor: Luis Cuevas Tobar
Project area: 140 sqm
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld

In an area of 30 x 50 mts of length the house is located perpendicular to the length to take advantage of the sight towards the garden and the sunny orientation north.

The house faces the street (south) with a long front consisted on 2 closed volumes, one of mud (horizontal) and the other one of wood (vertical). On the other hand, towards the north the house is opened completely to receive the Sun and to take advantage of the sights towards the fruit-bearing trees and endemic hawthorns.

plan 03

As this one is a “house – studio”, the independence between “life – work” was established by doing an independent access towards the second level,where the office is located. To enter the office an open terrace must be crossed, from where it is possible to see the skyline of Santiago.

© Aryeh Kornfeld

Concepts of energy efficiency join the design as: the location ”between trees ” of the volume of wood to give it shade and freshness; the north orientation closed towards the south rests on a long continuous closet that crosses the whole volume of the bedrooms sheltering them furthermore; the reutilization of the water consumed for irrigation from the “system Toha”, The utilization of mud with “system of quincha” in the long volume what allows bedrooms without stoves in winter, Ceiling ventilated for the volume of wood, crossed ventilation, etc.

© Aryeh Kornfeld

Also there were in use recycled materials as girders of oak for the manufacture of windows, and raulí parket also of demolition, besides “pircas”(stone walls) with local stone.

Cite: "Alejo’s House / Ida Pilar Silva Mondselewsky" 04 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=140702>

2 comments

Share your thoughts