We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Athic Refurbishment / Clavel Arquitectos

  • Architects: Clavel Arquitectos
  • Location: Murcia, Spain
  • Architects: Clavel Arquitectos
  • Collaborators: Diego Victoria, David Pérez, David Hernández
  • Construction: Construcciones Gregorio Romero
  • Area: 23430.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: David Frutos Ruiz

© David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz

From the architect. We were asked to refurbish an existing attic in the city. The main requirement from the client was to design a living space to display his personal collection of paintings. On the other side, we wanted to evoke the feelings of a suburban house and take them into the city.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

The refurbishment was made on an existing penthouse that was affected by strict regulations that impeded to modify the alignment of the façade walls.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

As an evolution of the previous layout, with corridors and room on both sides, we proposed a system of habitable bubbles by covering and breaking the existing outer walls. While the space in between works as service and circulation, each bubble has different uses such as dining room, living room, main bedroom, and children's bedroom.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

We proposed a small number of materials, making sure that they were as durable as possible. In this way, the bubble’s walls were cladded with opaque white glass. Contradictory with the creation of an art display system, this constructive solution gets very suitable when integrating three lines of flush-mounted rails for hanging paintings. The floor that surrounds the bubbles is paved with long slabs of grey phyllite stone, while their interiors are finished in different solid wood flooring.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

In the circulation spaces, these materials were complemented with a continuous perforated gypsum ceiling, in order to counteract the acoustic behavior of the glass.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

Finally, we paid special attention to lighting, solving three different levels of use: daily use lighting, by downlights and recessed LED strips around the perimeter; art display lighting, by cardan spotlights; and signalizing lighting in the outside, by LED strips under the glass walls that make bubbles float at night.

Axon
Axon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Athic Refurbishment / Clavel Arquitectos" 10 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/139924/athic-refurbishment-clavel-arquitectos/>