Bayside Police Station / FJMT

© John Gollings

Architects: FJMT – Francis-Jones Morehen Thorp
Location: Sandringham,
Client: Victoria Police
Contractor: St Hilliers Contracting
Project Manager: Coffey Projects
Developer: Victoria Police
Project area: 4,200 sqm
Project year: 2010
Photographs: John Gollings

© John Gollings

We have sought to escape the existing architectural paradigms of the contemporary police station, characterized as they are by opacity, security and fenced compounds. Instead, an emphasis is placed upon the police station as a truly public community building: inviting, accessible and part of the civic fabric of the neighbourhood. However, the same strict technical and, in particular, security requirements must be achieved to create a safe working environment, all within the very tight cost constraints for this typology. Our intention is to reinforce the Victoria Police’s vision of a more open and interactive approach to contemporary policing.

© John Gollings

The more public elements of the station are composed within an overarching formal frame, addressing the primary street and lifting the scale of the building to the adjacent Masonic Hall. This profiled concrete frame is like an abstraction of a portico, enlarging the entrance and sense of invitation while positioning the public meeting and control rooms in a tight composition and opening them to natural light from above.

plan

The work spaces, meeting rooms, sally port, holding rooms and gymnasium within the station are gathered around a central top-lit atrium, lined with timber. The atrium is the central circulation spine, a place for informal meetings and special events with a stage created by the switchback stair, but also an honorific space of contemplation to the nature of community policing. Within this top-lit space is an integrated exhibition/artwork displaying the historical progression of the local police from the turn of the twentieth century through to the present time.

© John Gollings

An emphasis has been placed upon the expressive and tectonic development of natural materials within the primary public spaces of the station. Terracotta tiles and curved Victorian Ash panels framed within profiled off-form concrete characterise the street address, while the atrium is lined with Victorian Ash panels and lit from above, with light reflected around curved cloud-like baffles. The perimeter of the main station volume is a layered system of glass operable panels, a captured linear landscaped garden, and a wall of continuous metal louvre grilles which provide environmental mediation and security.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bayside Police Station / FJMT" 19 May 2011. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=135858>
  • http://www.cheaphotelyork.co.uk/category/garden/ Find Hotels York

    Somebody essentially lend a hand to make severely posts I’d state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this actual publish amazing. Great activity!