Meinel Optical Sciences Building / richärd+bauer

© Bill Timmerman

This project houses state of the art optical research labs, faculty offices, auditoria, conferencing and interaction spaces for this preeminent university research institution whose mission is “The science and application of light”. Occupying a prominent site on the University mall, it is the first of a series of clusters that will replace the existing buildings over time.

Architect: richärd+bauer
Location: University of , , Arizona, USA
Project Team: James Richärd (AIA, architectural designer), Kelly Bauer (FIIDA project manager + interior design), Stephen Kennedy (AIA, NCARB, project architect + CA), Erik Koss (RA, project architect), Andrew Timberg (RA, LEED AP, staff architect + CA)
Lab Consultant: Earl Walls, Inc.
Engineer: ARUP
Civil Engineer: KPFF Consulting Engineers
Landscape Architect: Sage Landscape Architecture and Environmental
Contractor: Lloyd Construction Company, Inc.
Project Area: 47,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Inc.

© Bill Timmerman

The building is an abstraction of a “Camera Obscura” or “Dark Room”. Within the simple volume, daylight is introduced by a series of apertures in the skin, interacting and modulating the spaces within. A series of vertical light shafts, each features a specific optical surface, penetrate the building and terminate in a series of two story interaction spaces. Offices and interaction spaces are gathered around these two story spaces, with views to the Santa Catalina Mountains to the North. Due to the need for absolute darkness, the optics laboratories are clustered along the Southern, “blind” elevation. The upper level contains a conferencing center and glass enclosed rooftop terrace, and the lower level lobby area houses exhibits and auditoriums.

© Bill Timmerman

The cast in place concrete building is sheathed in a reddened copper alloy treated recalling the color of the campus brick. The skin is a breathable “rain screen” protects the inner shell from the intense desert sun and eliminates surface sealant joints. As an interpretation of a Fresnel lens, the northern glass wall is folded as a response to the existing buildings textural façade creating apparent mass and transparency. Purposeful folds in the copper skin permit the passage of rainwater piping and lab exhaust, rendering a sculptural surface in the monolithic faces of the building.

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Meinel Optical Sciences Building / richärd+bauer" 05 May 2011. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=130522>

0 comments

Share your thoughts