Alvarado House / Terry & Terry Architecture

© Ethan Kaplan

For this project Terry & Terry Architecture maintained certain portions of this original Victorian layout, including the compartmentalized front rooms and the wide hallway that contains the stairs and bathrooms and leads to the kitchen. As one moves to the rear of the house, traces of the original Victorian house dissolve. Terry & Terry Architecture designed the new structure at the rear of the house to be a series of interconnected, multi-functional open space for dining, cooking and common living. On the third floor, Terry & Terry Architecture added bedrooms/bathrooms, a large stair shaft, with a roof opening to allow light to reach the core of the house.

Architect: Terry & Terry Architecture
Location: , California,
Project Team: Alex Terry AIA, Ivan Terry
Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc.
Landscape Architect: Outer Space Landscape Architecture
General Contractor: Timberline Construction
Project Area: 2,600 sqf
Photographs: Ethan Kaplan

© Ethan Kaplan

To create transparency at the rear of the house, Terry & Terry Architecture used a three-story, steel moment frame. This allowed them to use glass as a membrane, blurring the distinction between the inner volumes of the house and the outdoor deck spaces. The moment frame also gave them greater freedom to manipulate the various volumes of the house. At each level, these volumes straddle the steel moment frame, and through their positioning, they provide shade and privacy to other indoor and outdoor spaces. Finally, Terry & Terry Architecture inserted a large patio on the ground level that connects with the garden area.

plan
© Ethan Kaplan
© Ethan Kaplan
Cite: "Alvarado House / Terry & Terry Architecture" 25 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=127435>
  • my name

    don’t like it’s fake face

  • http://individual.cl/ æon

    Hey, there’s a party in the backyard!

    • psnisdowntear

      business in the front party in the back!!

      • salt

        Love it, the mullet house.