July August Heat / DI Bernhard Gruber

Courtesy DI Bernhard Gruber

DI Bernhard Gruber has devised a creative proposal for a new typology of playground systems for harsh weather climates such as Tel-Aviv . Read more about this conditioned micro climate playground and additional images of the project after the break.

Courtesy DI Bernhard Gruber

Busy life means busy parents. We want to use the limited time we have with our children to give them a real feeling of warmth and security. After spending their day in in a closed class room or sitting at home in front of the computer we must do something radical to remind them that there is more to life than shopping and Internet. There is no better solution than to take them back to our roots, the memories we have from when we were children, before the instant culture took control over our life.  The “Keep cool pool” playground offers kids all the benefits of outdoor activities, such as running, sliding, swinging, climbing, playing in the sand box etc. While minimizing the negative impact of hard weather conditions as they appear in the months of July and August all around Israel.

Courtesy DI Bernhard Gruber

The “Keep cool pool” distinguishes it self from other playgrounds by creating not only a well conditioned micro-climate but also an educative opportunity for kids of the 21 century to learn more about their environment and the role they play in it.  The air enters on top of the hills, cools and sinks down the cooling pipes. The cooled air exits at the lowest level of the playground. In order to increase the natural airflow velocity you can install a low energy fans system in the tubes powered by solar.

Courtesy DI Bernhard Gruber

Architect: DI Bernhard Gruber
Location: Tel-Aviv, Israel
Competition organisation: Zezeze-gallery,Hangar 21, Harbor, Israel
Competition year: 2011
Competition jury: Stephan Behnisch, Yossi Cory, Tamar Darel Fosfeld, Yael Dori and Noga Lasser

Cite: Jarz, Hank. "July August Heat / DI Bernhard Gruber" 08 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=125981>