We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Helicopter Building / Stephane Maupin & Nicolas Hugon

  • Architects: Stephane Maupin & Nicolas Hugon
  • Location: Paris, France
  • Project Team: Stéphane Maupin + DVVD + GLI BET
  • Collaborators: Jérome Santel, Gwenael Lechapelain, Roy Papazian
  • Client: RATP / SEDP
  • Area: 3500.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Cécile Septet

© Cécile Septet © Cécile Septet © Cécile Septet © Cécile Septet

From the architect. The building is located on the fringe of Paris city, at ‘Porte de la Villette’, an area where the urban fabric dissolves into heterogeneous industrial infrastructures.

Surrounded between Paris ring road, train tracks, factories, and social housings, we were inspired by the brutality of this collage where concrete pillars clashes with raw metal, gravels collides with noisy train sounds…a mineral and raw atmosphere..

© Cécile Septet
© Cécile Septet

The triangular zone of intervention on the site releases itself naturally from the existing constraints. The result is a concrete piece of cake, a simple 22m high extrusion of that original triangular shape.

The building regroups workshops dedicated to the maintenance of the Parisian subway transportation system that were previously dispersed in different places. Employees gathers to the building and get prepared before being routed towards damaged rails tracks sites.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

Each of the building’s five floors hosts a different activity and program, first floor is a warehouse, the second floor is filled by lockers, the third floor is a classroom, the fourth floor is for management, the fifth floor welcomes a restaurant with a large terrace offering overlooking views towards the Parisian’s ring road.

The five floors of the buildings are arranged and organized around a central convivial staircase. We designed that staircase as an amazing interior procession. All other circulation spaces are designed as playful additions to the building’s main structure: footbridges, staircases and aerial lifts create a multidimensional atmosphere with varied spatial experiences.

As the work is hard, the lockers room is designed as a welcoming and release space, where the combination of washbasin, soap dispenser and mirror with a colorized background resembles a friendly smiley.

The project is crowned by a contemporary tripod helix. This tripod is in fact a combination of the vertical chimney and the light projectors for car parks and areas surrounding the building. It also helps to heat sanitary water, providing a large area of solar panels.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

This strong element is a sign of the architect’s engagement to environmental convictions. It proves that the French ‘HQE’ label can also be interpreted with fun.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

Trough delicate reaction to the site, and careful organization of the circulations and building’s access, we intended to affirm the building as a ‘worker’s palace’ instead of a banal utilitarian building.

We could easily imagine the head of this submarine bursting through the ice…

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Helicopter Building / Stephane Maupin & Nicolas Hugon" 04 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/124549/helicopter-building-stephane-maupin-nicolas-hugon/>