The Wave / Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave in , designed by Henning Larsen Architects is a new unique housing that embraces the sculptural and organic forms to become a new landmark for the city. It takes advantage of both its location and the views it offers, while equally challenging the existing architecture of the area and its program as a housing complex.

More on this project after the break.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The distinctive building has been selected as winner of the prestigious Civic Trust Award. The Awards were presented at an official ceremony in People’s History Museum on March 4 in Manchester. ”The Wave demonstrates how Danish architects are responding to global trends without sacrificing the practicality or well-crafted detailing that have long been a signature of the Danes”, the British reviewer Michael Webb wrote in the architecture magazine Mark in February 2011. Henning Larsen Architects won the project in an invited competition in 2005 with the real estate company Bertel Nielsen as the client. Until now, two of the award-winning waves have been completed while the last three are expected to rise in the nearest future.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The characteristic form and material of the housing allows it to be a constantly changing landscape element. During the day the white waves are reflected in the sea and at night the characteristic profile will look like illuminated multi-coloured mountains. It both mimics the landscape and sets itself apart by changing its appearance with the weather and time of day.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave is inspired by and derives its form from the characteristics of the area: the fjord, the bridge, the town and the hills. The clear and easily recognisable signature of the building connects the residential area with the sea, the landscape and the town.

[via Bustler]

Cite: Vinnitskaya, Irina. "The Wave / Henning Larsen Architects" 23 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=120948>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    It looks to be a nice project, but I would need to see a plan. I’m curious as to if the internal circulation is double loaded corridors on each floor, or if the apartments span the entire width of the building. I also think that the wave form may be a bit too literal in this case, especially since it seems to be situated on a relatively calm harbor.

  2. Thumb up Thumb down +5

    I like these fake sketches done afterwards ;)

  3. Thumb up Thumb down 0

    okay, there are waves and hills and stuff like that, so lets make a wave building!

    C’mon, what a banal project!!

    • Thumb up Thumb down 0

      Well the main idea is indeed banal. But the resulting form looks interesting, even without the wave “skin”.

  4. Thumb up Thumb down 0

    I’ve seen this up close. Apart from the profile there is nothing much to this fundamentally suburban concept. There is a huge carpark and little else at the foot of the building. Such buildings attract attention for their meaningless sculptural form but add nothing to the urban fabric. You drive into the complex and drive out just like most post-war Danish projects. Rather more interesting would have been a design in the dead city centre of Vejle, one where architecture served the social life of the place and not ego of the designers.

Share your thoughts