Miele Gallery / Gonzalo Mardones Viviani

© Nicolas Saieh

Architects: Gonzalo Mardones Viviani
Location: ,
Contractor: Carlos Marchetti
Engineering: Ruiz y Saavedra
Client: Miele
Lighting and Domotic system: Ikatu and Bang&Olufsen
Project Area: 1,091.10 sqm
Project Year: 2010-2011
Photographs: Nicolás Saieh

Chosen by Miele for this architecture competition, the site is a residential neighborhood with residences in low, medium and high density, surrounded by parks and squares. It is in close proximity to the new City Council Building and Bicentenario Park.

ground floor plan
second floor plan

Nueva Costanera Avenue is an important commercial and cultural street full of art galleries, restaurants, banks and shops.

© Nicolas Saieh

Our architectonic proposal is a building that opens to the corner (the most public place) in a play of façades of concrete and inclined crystals. This façades permits light to reflect, and the transparency of the building creates a large display window for the street, both people and vehicles.

The interior result of the idea permits the connectivity of all the levels. Spaces are an architectonic labyrinths path that are even penetrate the underground spaces, a unique possibility of light and natural ventilation.

© Nicolas Saieh

A permanent in our work (sixth façade) is a double purpose: increase the land (scarce resource) and increase offices and exhibition area around to open and semi open spaces that combine intimacy and openness. Burying and open to the underground and enable a new landscape which highlights the compressed presence of near walls as a doorway to the sky.

© Nicolas Saieh

The circulation path into the entire building was created in red steel (red is the Miele corporate color) leaving a contrast to the materiality of the building, white concrete with titanium dioxide incorporated. This red strip distinguishes over the white as a fauve and runs over all levels to the roof.

The roof is conceived as the fifth façade creating a big terrace with a bar, a meeting place in the height of the foliages. From there can see the immensity of the Andes Mountain, the hills and the green of the neighborhood.

As in all our works, also we insist in the use of dividing walls as architectonic support (seventh façade). In this case the walls of both streets characterize a new panorama, making a new landscape possible and a new place for the building.

© Nicolas Saieh
section 02

This project represents the culmination of ongoing dialogues between client and architect, essential to our way of seeing and understanding the architectural design process. In this as in many cases the client story allows many inspirations and ideas that integrate into the architecture.

Building sustainability

© Nicolas Saieh

The sustainability of Miele building is principally by the use of the fifth, sixth and seventh façades. These permits separate the building, heat and cold, creating natural isolation, ventilation and lighting. Other sustainable practices that were implemented include solar panels and gray water treatments.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Miele Gallery / Gonzalo Mardones Viviani" 03 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=116560>

0 comments

Share your thoughts