We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes

  • Architects: Francisco Portugal e Gomes
  • Location: Penafiel, Portugal
  • Architects: Francisco Portugal e Gomes
  • Project Leader: Sónia Almeida, engineer
  • Collaborators: Fernando Gabriel, architect / João Alexandre Abreu, practice architect
  • Structure And Foundations: Fernando Gonçalves, engineer
  • Water Supply And Water Installations: Fernando Gonçalves
  • Electric Installations And Communications: MEGAVAR - Engenharia, Lda
  • Budget: US $1,181 / sqm
  • Area: 83.0 sqm
  • Project Year: 2003

Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes

From the architect. The project anticipates the rearrangement of an already existent construction annexed to a small house, in a refuge pavilion with 50 sqm.

The implanting of the new building follows the limits of this existent construction in the west side, recycling small stone. The opposite side is rebuilt, realigned and, reusing the granite header from the best walls, is created an uncovered yard that serves as entrance and, at the same time, decompresses the proximity with the neighboring house. This reconstructed element melts itself with the new construction interlinking the granite wall with horizontal slate plates of 3 cm in thickness placed in small stone cubes making a continuous grate that draws the building.

This kind of approach aspires to bring this new building near in colours, materials and textures to some vernacular constructions of granite, wood and slate that already exist in the region.

The pavilion organization departs from a nucleus of sanitary and shower fittings, placed between the yard and the covered area, trying to strengthen the entrance direction through its compression, in order to release all the remaining space in a single multi functional compartment. The inner space is marked with structural porches and carpentry facades, which shut make the total closing of this inner space and opened allow the perception of the surrounding landscape from an angle of 180º.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Refuge Pavilion / Francisco Portugal e Gomes" 11 Jan 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/11231/refuge-pavilion-francisco-portugal-e-gomes/>