Vila Mon Repos / Ravnikar Potokar Arhitekturni

© Ravnikar Potokar Arhitekturni biro d.o.o.

Architects: Ravnikar Potokar Arhitekturni biro, d.o.o. – Vojteh Ravnikar, Tanja Košuta, Robert Potokar
Location: , Slovenia
Client: IEDC-Bled School of Management
Structural engineering: Elea ic d.o.o., Ljubljana
Mechanical engineering: Eso projekt d.o.o., Ljubljana
Electrical engineering: Proelit d.o.o., Ljubljana
Landscape design: Tanja Simonič, BA
Construction: Energoplan d.d., Ljubljana
Project area: 1,372 sqm
Project year: 2004 – 2008
Photographs: Andraž Kavčič, Peter Krapež

© Ravnikar Potokar Arhitekturni biro d.o.o.

The facilities of the Bled School of Management have been expanded with a third building, constructed on the site of a smaller building, a manor from the 1920s.

The new building, called Vila Mon Repos, transposes the orientation and the cube-like shape of the old manor with the addition of some displaced elements, such as the stairway and the entrance hall or vestibule on the north side, and the glass part of the gathering space or social area on the ground floor on the south-east side towards the terrace, also featuring the green roof of the lower ground floor.

site plan

The full wooden facade cladding with window openings embraces both the ground floor and the first floor of the building and passes into a glass facade on the second floor, which thus forms a displaced glass caesura between the “cube-shaped” house and the floating roof. The slight incline of the roof falls away from the lake. The lower ground floor represents the building’s plinth and looks out of the terrain on the south-east side as the roof of the large classrooms on the lower level. This roof is predominantly green and arranged as a terrace in front of the large gathering area on the ground floor.

© Ravnikar Potokar Arhitekturni biro d.o.o.

On the lower ground floor, the manor is physically connected with Vila Mežakla via an enclosed passageway, while on the ground floor they are connected via an open passageway between the terraces and by the uniform landscape in front of the main entrances. Thus the entire complex of the three buildings is linked into an integrated entity.

The new manor transposes the wooden elements of its predecessor in a contemporary way: the mono-pitched roof has been enlarged and floats above the transparent top floor. The facade is clad with vertical cedar- planks; the rhythm of wooden planks of varying widths creates a playful wave in an otherwise static wooden facade.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Vila Mon Repos / Ravnikar Potokar Arhitekturni" 21 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111467>

0 comments

Share your thoughts