Ferreries Cultural Centre / [ARQUITECTURIA]

© Pedro Pegenaute

Architects: [ARQUITECTURIA] Olga Felip + Josep Camps
Location: , Spain
Collaborators: Mariel·la Agudo, Aitor Horta, Jaume Farrés, Irene Solà
Client: Ajuntament de Tortosa
Project area: 2,495 sqm
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute

The old local market of Ferreries, after falling into disuse for several years, has been restored and extended to become the new Cultural Center of this neighborhood.

The main old nave of Ferreries market it’s preserved and through its extension a new transition space is generated in order to enable the connection between the existing building and Joan Monclús square; furthermore, the elevation that defines this public space is completed | The old nave gets involved to the public space intertwining its interior to the exterior through a new access.

© Pedro Pegenaute

The Joan Monclús’ Square intervention solves the access to the existing building in terms of slope, at the same time gives the option to carry out open air activities related to the Cultural Center.

plan 02

An important relation it’s established between the market and its extension, understanding the lines of horizontal composition -cornice and skirting board-, opposing the height of the new facade, contrasting the white interior of the nave, of blended and homogeneous light, of acoustics muffled by wood strips; to a new dark facade, of accentuated shadows by the grooved texture of the material.

A dialogue between an introverted space and a public space opened to the whole community of Ferreries’ Neighborhood.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ferreries Cultural Centre / [ARQUITECTURIA]" 17 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111070>

3 comments

Share your thoughts