New Student Quarters For Boston University / Tony Owen Partners & Silvester Fuller

© ,

We recieved the new student quarters for Boston University by Tony Owen Partners and Silvester Fuller at 15-25 Regent Street, Chippendale. It is a unique design using fissures to provide maximum solar access to bedrooms as well as natural ventilation throughout the building.

More information and photos of this project after the break.

© Tony Owen Partners, Silvester Fuller Architects

The eight-level, environmentally-efficient building can accommodate up to 164 students in a style to which scholars are not usually accustomed. It also has three lecture halls, a library, an Internet lounge, a rooftop terrace with a timber deck and an adjoining fully-equipped communal kitchen, plus cafe.

Three years ago Boston University saw the need to improve accommodation and facilities for its visiting students, who pay around $17,000 for the semester. The design concept was by Silvester Fuller and was development through to completion by Tony Owen Partners. Construction was by Ceerose Pty Ltd.

elevation

Arup Partners provided the environmental analysis. The design uses large canyon-like slots in the façade which allow sunlight and ventilation to penetrate deep into the building and into each room.

The windows in these slots have a rhomboid shape to maximise efficiency, and deliver a bold architectural façade which is illuminated at night through an ever-changing light show.

© Tony Owen Partners, Silvester Fuller Architects

The end walls of the slots are made from glass louvres that are seven stories high, and the building also contains a seven-storey glass louvred atrium. “Air is drawn through the voids and passes through the building like gills, allowing the building to breathe naturally,” said Owen.

“East-facing operable louvres on each level further help to lower ambient temperatures by drawing in fresh breezes.

“The design allows more light and ventilation into each bedroom, provides good views, and would be a sensible ‘blueprint’ for city planners to consider in their quest for ways to increase residential density in the CBD without compromising comfort.”

plan
© Tony Owen Partners, Silvester Fuller Architects

Tony Owen is at the forefront of three-dimensional digital architecture, and best known for Moebius House in Dover Heights as well as the

futuristic eliza apartment building in Elizabeth Street under construction, also by Ceerose. Owen has a further 40 or so local projects in the pipeline, all of which explore complex shapes, fluid geometries and environmental initiatives.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "New Student Quarters For Boston University / Tony Owen Partners & Silvester Fuller" 16 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=110896>
  • jp

    Most fascinating building in this year. awsome

  • er

    wtf?

  • Cole Kennedy

    BU in Australia?

    • brb001

      Ha Ha, yeah! The google map features on these posts are often wrong but this one has got to be the best yet. Literally placed it on the other side of the planet. Hilarious!

  • http://experiencingarchitecture.com Simon Droog

    I’d like to see the inside! What are the student rooms like? Do those interesting light alcoves produces any actual light in those rooms? Is it possible to look outside? I’m just soo curious… What are the needs and wishes of the students living there? > Environmental Psychology and Architecture: http://experiencingarchitecture.com/2010/10/21/the-importance-of-digging-in/

  • Gooks

    Why is this posted?
    I think I just made a vom-vom a bit in my mouth

  • brb001

    Actually, I stand corrected. There is a Boston University in Australia.

  • JayM

    “The design allows more light and ventilation into each bedroom, provides good views…”

    More light and ventilation… compared to a building with no windows? That said, I think the basic idea of super high density is cool, as high density often means more ecological living (not always of course).

    It’d be sweet to see more interior shots. The views from the bedrooms and stairways seem to be quite nice, judged by the photos on the architect’s website. I hope the light show is aimed in a way that does not bother the residents.

  • http://mohdrezemie.tools2design.com/careers.html tools2design

    certainly like your web site but you need to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the reality then again I will surely come back again.