L.B. Landry High School / Eskew+Dumez+Ripple

© Timothy Hursley

This new high school for the Louisiana Department of Education Recovery School District was part of a post-Katrina “quick start” construction program to accelerate the replacement of five damaged schools within an extremely aggressive timeline (6 months for design and 20 months for construction) while a new comprehensive masterplan for the school system was underway.

L.B. Landry High School occupies an important place in the city’s history – part of the reason for its accelerated rebuilding. The school was founded in 1938 as the first public high school on the west bank of the city that African-American residents could attend and only the second black high school established in Orleans Parish.

Follow the break for more photographs and drawing of Eskew+Dumez+Ripple’s design for the L.B. Landry High School.

Architects: Eskew+Dumez+Ripple
Location: New Orleans, Louisiana, USA
Contractor: Satterfield & Pontikes Construction Group, LLC
Architect of Record: Eskew+Dumez+Ripple
Associate Architect for Programming: SHW Group
Structural/Civil Engineers: Schrenk & Peterson Consulting Engineers, Inc.
Geotechnical Engineers: Eustis Engineering Company
MEP Engineers: Moses Engineers
Landscape Architects: Daly Sublette Landscape Architects, Inc.
Food Service Consultant: Futch Design Associates
Acoustical/Audio-Visual: Gracenote Consulting
Estimator: Pro-Serv Estimating
Client: Louisiana Recovery School District
Project Area: 236,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Timothy Hursley

© Timothy Hursley

The 236,000 square foot building serves a student population of over 900 students and contains a 1000-seat competition gymnasium, a 250-seat auxiliary gym and a 650-seat auditorium. Additional performing arts spaces include classroom and rehearsal spaces for dance, choir, band and art as well as a black box theatre.

© Timothy Hursley

The design establishes academic ‘houses’ for each grade level provided within two classroom wings. The organization of these wings creates a central courtyard for outdoor gatherings space focused around a mature magnolia tree that existed on the site of the previous school. The program also includes a media center/library as well as a health clinic, both of which are designed to provide after hours access to the general public for use as a community resource.

ground floor plan

The building incorporates numerous sustainable design strategies, with a for Schools Silver certification anticipated. Many of these, including a stormwater management system and photovoltaic energy harvesting system, were designed as highly visible, didactic elements of the project for use as teaching tools for faculty and students.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "L.B. Landry High School / Eskew+Dumez+Ripple" 11 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=103063>

2 comments

Share your thoughts