Winnipeg Library Addition / Patkau Architects and LM Architectural Group

© James Dow /

Winnipeg Centennial Library was originally constructed in 1976 as a three-story building occupying a city block and an adjacent public park. The existing library, constructed of reinforced concrete exposed to the interior and pre-cast panel exterior, felt very disconnected from its surroundings including the park. The addition to the library, which began in 2002 as the winning entry in an invited design competition, includes reorganization and expansion of the collections, reconfiguration of the circulation systems, and creation of new social spaces, as well as renovation of the existing library.

The Winnipeg Library Addition received a Lieutenant-Governor of BC Medal and
Canadian Architect Award of Excellence. Follow the break for more photographs and drawings.

Architects: Patkau Architects and LM Architectural Group
Location: Winnipeg, Manitoba,
Project Team: Samantha Hayes, Maureen Kwong, Hector Lo, Imke Maron, Tokimi Ota, John Patkau, Patricia Patkau, Christian Schulte, Craig Simms, Yong Sun, Peter Suter (Patkau Architects), David Kressock, Ken Duchnycz, Andrew Brimble, Greg Tomaszewski, Lloyd Mymko, Brent Mehyden, Robert Winslow, Ron Kinash (LM Architectural Group)
Structural Engineering: Crosier Kilgour & Partners Ltd.
Mechanical Engineering: SMS Engineering Ltd.
Electrical Engineering: MCW/AGE Consulting Professional Engineers
Landscape Architecture: Hilderman Thomas Frank Cram
Code: Gage-Babcock and Associates Ltd.
Acoustic: Daniel Lyzun Associates
Media: McSquared System Design Group, Inc.
Signage: Gallop/Varley
Contractor: Manshield Construction
Owner: City of Winnipeg Library Services, City of Winnipeg Planning, Property, and Development Department
Project Area: 115,000 sqf (renovation) 45,000 sqf (addition)
Project Year: 2005
Photographs: James Dow

© James Dow / Patkau Architects

Both the existing library, roughly triangular in plan, and green space stand on a below-grade parking garage.  Expanding the library into the park would have destroyed valuable public green space and required costly foundation reinforcement within the parking garage. An alternative was to extend the library upward. Fortunately, the building had the structural capacity to accept an additional floor, provided it was light in weight; it also needed to be re-roofed. Thus, most of the added space is contained in a new, light, steel-framed fourth floor under a new roof.

© James Dow / Patkau Architects

Because of severe winter conditions, many of the buildings in downtown Winnipeg are linked by a continuous interior tunnel and skywalk system. The library is connected to this system by bridges at the second level. An enlarged two-story lobby, created by removing a portion of the second floor, allows the street-level entrance to the library, as well as a gift shop and café within the lobby, to interconnect with the skywalk.

© James Dow / Patkau Architects

From this urban intersection, patrons are drawn through the building, along an interior “street” animated by displays and bookselling events, and to the park. At the park edge, new public elevators and an elongated system of stairs and reading terraces tie the largely independent existing floors to each other and to the new fourth floor. The glazed wall of this multi-story space opens every level to light, landscape, and city. All public and collections space is accessible from this linear route. The compact footprint of the addition maintains maximum park space, allowing the library to take advantage of its location, while the highly visible, interactive terraces, an interior topography at the scale of the park, generate a radically new identity for the library.

section

The library is ordered in strips, in a series of zones that run parallel to the window wall and across the long dimension of the space. The strips accommodate the programmatic components of the library in identifiable categories. The first strip is the park, an integral part of all public spaces in the building. The second is all forms of reading—tables, comfortable chairs, and casual seating. Third is low masses, such as reference collections, help desks, and computer stations, and fourth is high masses, such as shelving running in clear sequences. The fifth category comprises rooms: closed reading rooms, offices and meeting rooms, staff areas, service areas, and book handling access. The strips progress from park to interior, from open to enclosed, from low to high, from areas of greatest public access and interaction to areas of privacy and quiet. This spatial order allows all visitors to see and understand the general arrangement of collections and functions whether they approach from elevators or from reading terraces and stairs.

section

On the new fourth floor, the non-fiction collection is organized as a single run of clearly indexed material. Various subjects within the collection are highlighted by “focus” areas. These exhibit spaces, which are immediately visible at the entrance to the floor, are intervals inserted into the continuity of the collection to emphasize subjects often submerged within the numerical anonymity of the Dewey Decimal system.

model

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Winnipeg Library Addition / Patkau Architects and LM Architectural Group" 03 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=100632>
  • http://on.fb.me/holcim-awards Holcim Awards US

    That terraced reading/study area is beautiful.
    Patkau is doing some fantastic architecture and I love their focus on addressing sustainability.

    Check out the Holcim Awards for Sustainable Construction:
    Online Entry form: http://bit.ly/a7rwWV
    More info: http://on.fb.me/holcim-awards

    • Fanor

      Those stair spaces are beatifull but I can`t stop thinking they are really unpleasant for to read or to work in a computer. some control is needed over the direct sun coming in.