Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman

Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman

Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Exterior Photography, FacadeJonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Interior Photography, Bedroom, Windows, BeamJonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Interior Photography, Living Room, Windows, BeamJonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Exterior Photography, Waterfront, CoastJonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - More Images+ 18

  • Architects: Conor Dolman
  • Area Area of this architecture project Area:  27
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:Conor Dolman
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Abodo
  • Lead Architect: Conor Dolman
More SpecsLess Specs
Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Exterior Photography, Facade
© Conor Dolman

Text description provided by the architects. Jonathan Livingston Seagull is an open-plan studio that hovers above the platform of its hilly Eastbourne site. Cloaked in a jacket of silvered timber, the building’s folded roof is designed to create the impression of a seagull wing. From the interior, this forms a fold in the ceiling that crosses the space from corner to corner.

Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Interior Photography, Bedroom, Windows, Beam
© Conor Dolman
Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Image 13 of 23
Plan
Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Image 15 of 23
Section
Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Interior Photography, Living Room, Windows, Beam
© Conor Dolman

A raised plinth on the west side of the studio separates the sleeping area from the living area without needing a physical partition. The plinth is positioned to give the sleeping area an unobstructed view towards Matiu/Somes Island in the middle of Wellington’s harbor.

Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Exterior Photography, Facade, Windows
© Conor Dolman
Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Image 18 of 23
Elevation

Plywood linings have been used throughout the interior to make the space feel comfortable and familiar. The warmth of the interior contrasts with the rough timber cladding which was chosen to complement the harshness of the site and the natural qualities of the surrounding vegetation.

Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman - Exterior Photography, Waterfront, Coast
© Conor Dolman

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jonathan Livingston Seagull House / Conor Dolman" 13 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/987118/jonathan-livingston-seagull-house-conor-dolman> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.