Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Cityscape, CoastSanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Facade, WindowsSanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, FacadeSanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Facade, Beam+ 53

Sanya, China
  • Architects: line+
  • Area Area of this architecture project Area :  136144
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Zhi Xia, Xi Chen
More SpecsLess Specs
Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Cityscape, Coast
© Zhi Xia

Text description provided by the architects. In the post-real estate era, the regional comprehensive development mode guided by the health industry in a broad sense is becoming a blue ocean to be excavated. In the context of format iteration, the definition of architectural type with a single function has gradually failed. We try to find a kind of flexible space to accommodate the needs of different scenes, blur the clear boundary between medical facilities and hotels, and accommodate the diverse scenes of health and vacation. We will create a landscaped courtyard in a tropical climate to build a new model of future medical and healthcare that responds to the transformation needs of the times. —— Fanhao Meng

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Cityscape
aerial view. Image © Zhi Xia

A state-level medical and fitness recuperation base between mountains and seas. Sanya Haitang Bay, where the project is located, is positioned as a " A state-level medical and fitness recuperation base" based on its unique tourism and environment advantages. The exploration of the type boundaries of the elements of "Healthcare, Recuperation, Tourism, Residence and Recreation" is carried out together with the natural landscape pattern of Haitang Bay. Prior to our intervention, the planning bureau and the developer had already engaged in several rounds of "demand tug-of-war": From the perspective of comprehensive urban development, the planning bureau wanted more than just row-like residential products; from the perspective of economic efficiency developers did not want a centralized layout with a single medical facility, straddling the balance between long-term upper-level planning and immediate economic benefits, the demonstration center solved the problem by positioning itself as a "medical-hotel-based composite scene destination" and sketching a "landscape courtyard under tropical climate conditions" on the site.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Facade
© Zhi Xia

Planning Layout: Intensive and Efficient Natural Courtyard. Medical treatment focuses on high efficiency, while recuperative vacation wants freedom. The project needs to solve the contradiction of "high efficiency and freedom" of large building volume within the density limit of 35% and the height limit of 40 meters of the site. The project maximizes the use of building density, reduces the number of floors, breaks up the whole into pieces and strengthens the enclosure, and forms a group courtyard layout in the demonstration center, which allows for the enclosure of leisure-scale landscape openings, while clearly defining the public and private zoning, coordinating with the sprawling mountain and sea landscape and integrating with the local residences in the urban scale. After the zoning is clear, each flow line is established in a separate path. Between the courtyards, the corridor inside the building connects the semi-outdoor space and the courtyard verandah to form a convenient pedestrian path. The greenery inside the courtyard view borrowing the coconut grove outside the courtyard, and the pedestrian path is transformed into a relaxing strolling system.

Scene Composite: Composite Scene Destination For All Hours, Composite Functions For Flexible Changes. The "demand tug of war" makes the area of function uncertain, and the type of spatial operation is dynamically adjusted at any time. After refining the hospital function, the time-sharing, public, standardized medical function space is independently partitioned, and the full-time, private, personalized inpatient ward and medical life service space are overlaid with the resort scene to create a composite scene destination for all hours. The overall 8.4×8.4m modular design of the demonstration center allows for the interchangeability of basic medical treatment and recuperative vacation spaces to meet expansion and renovation needs. the landscape balcony are placed in the multiple places on the the linear corridors in the recuperative vacation ward building to reduce the sense of closure of long corridors and create the soothing atmosphere of a resort-style hotel. All-age activity halls and other public spaces for recreation and wellness are also provided to realize a resort-style community experience.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Facade, Beam
© Zhi Xia
Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Facade, Windows
© Zhi Xia

Facade Style: Translating Traditional Architectural Language, Responding to the Regional Climate of The Island. Under the historical context and spatial order, the façade needs to be shaped in line with the hot and rainy tropical monsoon climate, and the control regulations to protect the traditional urban cultural appearance.

Translation of Traditional Roof - The independent and scattered courtyards are connected by continuous roofs, forming a unified body with a clear layout in the ambiguous spatial texture of the surrounding organization. At the same time, the symmetry of the traditional double-slope roof is broken, and the roof is folded into a mountain according to the primary and secondary functional relationship and height of the building, and the roof is continuous and gradually undulating, like the "big mountain" in the mountain and sea environment.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Interior Photography, Windows, Facade, Column, Beam
facade. Image © Zhi Xia

Shaping Gray Space and Layers - The façade is translated from the three-stage composition of Chinese architecture. The far-reaching eaves and the formal language of the paragraphs form a layered, rhythmic and orderly gray space. In the hot and rainy climate, the activity space is comfortable and pleasant, realizing a tropical resort atmosphere.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Interior Photography, Beam, Facade
© Zhi Xia

Derivation of Facade Motif - For different building functions and scales, a variety of façade types are derived, so that the demonstration center forms a cluster of buildings with the characteristics of settlements.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Exterior Photography, Beam, Facade
© Zhi Xia

Material Selection And Construction: Epidermal Suturing Within Cost Limits - The eaves of nearly 5 meters and the middle wall of the facade would have encountered many restrictions if traditional wood was used, so we translated it into the façade composition by examining the scale proportion and lap way of the wood structure through the model. At the same time, we chose modern materials to reduce the cost: steel diagonal braces and purlins, decorative masonry gable pad square, curtain wall aluminum square grille windows, etc. covered with imitation wood-like coating. The difference in wood color and grain density of different components have been retained, thus building a more three-dimensional gray space color level.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Image 53 of 53
Courtesy of line+

In addition to the concrete main frame, the modeling of base window openings is framed with a lower-cost lightweight steel keel, covered with GRC cement fiber-board as the panels, and painted with a light-colored concrete-like coating consistent with the walls, presenting a sharper contrast under the bright sunshine of Sanya. we replaced traditional terracotta tiles with modern precast concrete tiles, and covered the roof with three shades of red tiles in an area ratio of 6:3:1, so that the roof presented richer color levels and more vivid texture from a distance.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Interior Photography, Windows, Facade, Beam
courtyard. Image © Zhi Xia

With the superposition of efficient and free scenes, the demonstration center realizes the dynamic replacement of functions, as well as the mood and scenery that can be traveled in the courtyard. We explore the type boundary within the restriction of contradiction, and the formal language under the regulation of façade style control, extending the connotation of the elements of contemporary healthy human living style.

Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+ - Windows
model. Image © Xi Chen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sanya, Hainan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sanya Haitang Bay Medical and Healthcare Demonstration Center / line+" 06 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/983165/sanya-haitang-bay-medical-and-healthcare-demonstration-center-line-plus> ISSN 0719-8884

© Zhi Xia

三亚海棠湾医养示范中心 / line+建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.