We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cantilever House / uc21 architects

Cantilever House / uc21 architects

Cantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, FacadeCantilever House / uc21 architects - Interior Photography, FacadeCantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, FacadeCantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, Windows, Facade+ 26

Mosha, Iran
  • Architects: uc21 architects
  • Area Area of this architecture project Area :  458
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Danfoss, Pedrali, Poliform, REHAU, LEB Evolution, Wink House
  • Lead Architects : Amin Haghighat Gou
  • Electrical : Mehdi Safe
  • Mechanical : Amir Hossein Borji
  • Photographs : Mohammad Hassan Ettefagh
  • Graphic : Amin Haghighat Gou
  • City : Mosha
  • Country : Iran
More SpecsLess Specs
Cantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh

Text description provided by the architects. The Project is located in Mosha, Damavand, 60 Km from Tehran at 2400 meters altitude and we have very strong winter. The land area is about 600 m2 with dimensions of 30 x 20 meters and a slope of 20%. According to the following expression we confronted with such a difficult circumstance and trying to do our best to get the advantage of available spaces and land in order to meet the client demands. Due to this description, we decided to divide the land in 3 parts: the biggest one located in the north of the land for locate the building in where there is the relevant road. The second part is used for the outdoor entertainment activities and the third part will be the green area of the lot.

Cantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh
Cantilever House / uc21 architects - Image 19 of 26
Plan - Ground floor
Cantilever House / uc21 architects - Interior Photography, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh

From this base we designed the basement for entertainment (consisting of jacuzzi and bar) which is directly connected to the outdoor entertainment area where there is a heated swimming pool, a fireplace and a multipurpose area. The ground floor is used for the private area (sleeping area) and we designed 2 different volumes, a little one for the customer master bedroom and a big one used for the villa entry and guest bedrooms. For have more spaces and add more functions in this floor, we decided to extend both volumes and rotate by 30° in the southern part of them in order to have have one more bedroom in the western part and also to have a bigger master bedroom. Furthermore These Ground Floor extensions it allows us to partially cover the swimming pool (useful for winter use on snowy days) and totally the fireplace area. At last we pushed a northern portion of the biggest volume to have the building entry and to create a third little volume used as parking.

Cantilever House / uc21 architects - Interior Photography, Stairs
© Mohammad Hassan Ettefagh
Cantilever House / uc21 architects - Image 21 of 26
Section

The last level (first floor) is used for the living area, also divided in 2 volumes, one for the living room and one for kitchen and dining area. These volumes are placed perpendicular to the lower floors for have an additional functions of the ground floor extensions: two large terraces. The living area is located on the top floor for the spectacular view we have on the surrounding landscape. This concept helped us to have more area on the villa and have more garden area too, to satisfy all the client's needs.

Cantilever House / uc21 architects - Interior Photography, Windows, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh
Cantilever House / uc21 architects - Exterior Photography, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh

The best decision is to make a villa in harmony with the surrounding mountains by giving it a shape that resembles them and by extending some area of the floors by 1 meter alternating them, in this way pitches were formed, this facilitated both the drainage from rainwater both remembers and is very much in harmony with the environment in which it is found. Furthermore, it was decided to give a completely white color to the building to camouflage it with the snow in winter and make it significant with importance in summer. Finally, large glass surfaces were used to admire the beautiful view of the mountains

Cantilever House / uc21 architects - Interior Photography, Facade
© Mohammad Hassan Ettefagh

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cantilever House / uc21 architects" 14 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/981773/cantilever-house-uc21-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.