Thai Binh House / Chu Ngoc Anh Architects

Thai Binh House / Chu Ngoc Anh Architects

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Exterior Photography, Windows, GardenThai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows, Garden, CourtyardThai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Wood, Chair, BeamThai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Door, Brick, Facade, Beam+ 38

Đông Hoàng, Vietnam
  • Area Area of this architecture project Area :  600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Hoang Le
  • Lead Architect : Chử Ngọc Anh
  • 1st Floor Building Area : 125m2
  • City : Đông Hoàng
  • Country : Vietnam
More SpecsLess Specs
Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Exterior Photography, Windows, Garden
© Hoang Le

Text description provided by the architects. The project is located in the rice-growing countryside adjacent to Thai Binh city. Most of the population here is engaged in agriculture and rice cultivation. The current architecture in the village is mainly 1- to 2-story houses and very few traditional single-story rural houses with sloping roofs are left.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Exterior Photography, Garden
© Hoang Le
Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Brick, Facade
© Hoang Le
Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Image 32 of 38
Master plan

The house is where grandparents live and their grandchildren come to visit every weekend. The current land is being cultivated by grandparents with the model of "subsistence agriculture" consisting of vegetable and fruit orchards, fish ponds, chicken farms, and a combination of rice cultivation in the field. Therefore, the design plan revolves around the most important criterion that is suitable for their lifestyle and daily living habits. Other criteria are natural ventilation, good lighting, reduced energy consumption, and utilization and reuse of rainwater for daily life. The advantage of the house's location when it has 3 open sides is wide views of the garden and pond and receiving good South winds. The main house facade faces the west.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Table, Chair, Handrail, Beam, Patio
© Hoang Le
Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography
© Hoang Le

With a design spirit that brings closeness and familiarity to the elderly (who do not desire any change), the architect team chose the shape and language of the house in the direction of a "traditional Northern house", but with a modern touch. The main white block is located on the same place as the old house (the house has deteriorated over the years). The red brick block is unique with vertical rotation. By applying block rotation at the main face, the house receives winds; the view of the garden and pond is increased. It also creates the impression of the contrast of shapes and architectural materials between the two blocks.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Image 36 of 38
Axonometric

Most people in the countryside have to plant, harvest, and dry rice therefore a large multi-purpose yard is an indispensable feature for rural houses. The paddy drying yard is converted into a playground for the children or a place to gather for celebrations and boiling sticky rice cakes during the Tet holidays. This is a space that connects people with nature and their families with villages and local communities.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows, Garden, Courtyard
© Hoang Le

Because the front of the house is near the West, the architect team has arranged the veranda to act as a transitional buffer space between the inside and the outside of the house, and at the same time-space to reduce heat for the living room with shade trees. The use of "tree blinds" to block the sun and radiation helps to better regulate the temperature while still ensuring ventilation, and visibility and also softens the architectural space, helping people to connect closely with nature. With the need to connect the house with a large patio and yard while still ensuring a wide view, the architect team used a rotating wooden door system that simulates the image of a traditional "table door" with maximum opening capacity for all doors.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Door, Brick, Facade, Beam
© Hoang Le

The door with vertical wooden rails helps to regulate light and reduce sunlight in the living room. The door system opens and closes easily to change the state, connecting more easily with the porch and creating a strong material array for the main facade. The red brick block is subjected directly to the strongest sun’s rays. Therefore, it should be strengthened against heat with the use of double-layer bricks (110mm wall) for the covering walls. Between the 2 layers of brick is an air gap of 50mm wide that helps air circulate to slow down the heat transfer process. The outside of the walls is covered with an additional layer of red solid bricks to help prevent mold, and heat and increase the durability of the walls.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Windows, Beam
© Hoang Le

Sharing the same layout as that of traditional houses in the North (houses with 3 compartments and 2 wings), the main axis is set up from the yard through the veranda and into the living room and then the worshiping area. The auxiliary function axis located next to it that serves as the "wing” consists of the dining room, kitchen, master bedroom, and toilet. To ensure convenient access to the garden without affecting other spaces, a separate walkway for the grandparents with a roof is placed on the side of the house. Preliminary tables are also arranged along the path. After having picked vegetables in the garden, the grandparents will prepare them here before bringing them into the house.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Windows, Table, Glass, Beam
© Hoang Le
Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Facade, Courtyard
© Hoang Le

To increase the connection and interaction between family members, the kitchen area and the group of trees are put in the center of the secondary function axis. Incorporating the kitchen into the atrium also creates a vertical connection with the 2 bedrooms upstairs.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Wood, Chair, Beam
© Hoang Le

The 2nd floor is where the bedroom of the 2 sons comes to play every weekend and a table tennis room for the whole family. We took advantage of the sloping roof space to make a small attic room, suitable for bedrooms and or playing areas for children. This small bedroom is located in the parent's bedroom, so it is easy for parents to manage and interact with their children.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Table, Windows, Beam
© Hoang Le

The roof tile has a large slope, so it is easy to collect rainwater for reuse. Rainwater is collected into a storage tank and a part is used for bathing and washing, the rest is used to support garden irrigation.

The house carries the spirit of contemporary rural architecture but retains traditional spaces and culture. We hope that the project will contribute to creating an identity for modern rural house architecture.

Thai Binh House  / Chu Ngoc Anh Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Beam
© Hoang Le

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Thai Binh House / Chu Ngoc Anh Architects" 22 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/980633/thai-binh-house-chu-ngoc-anh-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.