En Cojonnex Housing / RDR architectes

En Cojonnex Housing / RDR architectes
En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Interior Photography, Windows, Facade
© Sacha Di Poi

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Windows, Facade, GardenEn Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Facade, WindowsEn Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, FacadeEn Cojonnex Housing  / RDR architectes - Interior Photography, Table, Chair+ 20

More SpecsLess Specs
En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Sacha Di Poi

Text description provided by the architects. The building completes the urbanized strip that accompanies the route de Cojonnex from the Ecole Hôtelière de Lausanne, whose coherence it reinforces and marks its completion. The three buildings are organized around a square, which constitutes the counterpart of the central space articulating the three neighboring student buildings.

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Facade, Windows
© Sacha Di Poi

The positioning and orientation of the built volumes favor functional and visual permeability towards the Jorat woods. Their slightly fragmented volumetry responds to the scale of the context, seeking to establish a balanced relationship with the two villas on the site.

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Facade
© Sacha Di Poi

The three buildings, with the Minergie-P-Eco© label, house 90 affordable apartments. The building that borders the protected natural area to the east and closes the built environment concentrates the 4 room apartments, while the other two buildings mainly house 2 and 3 room apartments.

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Image 14 of 20
Plan - Site

The exterior landscaping designed by the Atelier du Paysage accompanies and reinforces the qualities of the project's location and its relationship to the surrounding natural context. Large native trees bring a vegetal scale to the building, while shrub and flower beds form filters between the buildings and the pathways and bring a contemporary and poetic dimension to this new park.

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Interior Photography, Table, Chair
© Sacha Di Poi
En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Image 16 of 20
Plans

The central square is home to a playground that spills over the noise mound, as well as a playful fountain, an artistic work by the Schlaepfer-Capt studio. Financed by the "Plus SCHL" fund, this project is intended to promote the enhancement of common or landscaped spaces, to provide residents with a quality-built environment, conducive to the creation of social links and the sharing of activities. The material palette of the facades draws on the surrounding rural character, combining wood cladding and rendering, further anchoring this project in the context of Chalet-à-Gobet.

En Cojonnex Housing  / RDR architectes - Exterior Photography, Windows, Facade
© Sacha Di Poi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Le Chalet-À-Gobet, 1000 Lausanne, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "En Cojonnex Housing / RDR architectes" 25 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/979106/en-cojonnex-housing-rdr-architectes> ISSN 0719-8884

© Sacha Di Poi

En Cojonnex 住宅 / RDR architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.