Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Facade, Concrete
reception center. Image © Vincent Wu

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior PhotographyYangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, FacadeYangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, HandrailYangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Glass, Windows+ 31

  • Interior Designers: Waterfrom Design
  • Area Area of this architecture project Area :  1340
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Cassina, Magis
  • Lead Architects : Nic Lee
More SpecsLess Specs
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography
lobby. Image © Vincent Wu

Vertical LifenAffection in all directions by Simplicity and Zigzaging. Lifen in Wuhan resembles a lane in Beijing and it is the essential cultural symbol in the city. The journal depicts the common people’s lives, mixed culture in the settlement, as well as the rise and fall of the population in the places. It shows the mutual prosperity of building and life. At Wuhan beach with the combination of the present and the past and western and eastern culture, by modern language, Water from Design reconstructed Life. Through the horizontal extension of traditional compound houses and vertical characteristics of western buildings, it analyzed and reorganized vertical and horizontal dimensions and reconstructed the modern space in the lanes. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Windows, Stairs
lobby . Image © Vincent Wu
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Handrail
stairs . Image © Vincent Wu

Simulation and reconstruction of Lifen. At the axis of the long base, it drew the loft corridor in the space and at the left and right ends. It constructed vertical two and three floors with different sizes of volume and reorganized the vertical village. The corridor on the first floor is the affective interaction for people and it symbolizes “the street” of Lifen. It serves for the large installations or performance of artistic behavior. The audiences can walk through different exhibition areas and they can be relaxed alone or in groups. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Living Room, Chair, Windows
1F rest area. Image © One Thousand Degrees Image

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, Facade
2F aisle. Image © One Thousand Degrees Image

From modern perspective, we rearranged the symmetry of traditional compound houses. The vaults, bell towers, and balconies introduced in the period of the settlement were simplified as the dimensions and opening of geometric volumes. The structure was seemingly random. It creates unstable playfulness and at the same time, it shows the constantly extended street landscape of lives in Lifen.

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography
1F rest area and 2F aisle. Image © Vincent Wu
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography
Wall. Image © One Thousand Degrees Image

Construction of the shape and poetic pieces. Withdrawn juxtaposed booth seat is on the first floor. Semi-independent design is connected as Lifen. The residents rest, chat or watch the traditional opera in the hall. The relationship is enhanced. The ceiling lamp in the lobby which represents the street lamp is simple and it shows the western aesthetics in the period of settlement and it can be seen in modern Lifen.

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Concrete, Beam
reception center. Image © One Thousand Degrees Image
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, Chair, Handrail
2F angle. Image © One Thousand Degrees Image

The vertical neighborhood is connected by stairs and divided into different sections which are turned into a three-dimensional network. By walking on the corridors of the platform, we look for the next bridge and it reinforces the climate of the space. The audiences can easily walk in Lifen and they would not feel anxious when getting lost. The convergence of houses, streets, bridges and small courtyards results the follow of the building. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Glass
2F stairs . Image © Vincent Wu
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, Handrail
stairs . Image © Vincent Wu

Wharf of traditional opera, the center of the design. Besides Lifen, “wharf of traditional opera” which had showed the performance of well-known actors is the profound cultural asset in the memory of Wuhan. We expect that modern building can interact with the said tradition. The street on the ground floor is the open stage for the performing art. It can be extended to the outdoor performance area. The audiences watch the outdoor performance from different corners. It reveals the dynamic culture of the neighborhood of wharf of traditional opera. In addition, on the spacious platform on loft of the second floor, the stairs serve as the seats. The opposite is the projection on the giant wall or the performance art at different places. It breaks through the static distance of traditional performance/appreciation. By the interaction, it performs the humanistic characteristics of the beach and deepens the soul of the city. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Handrail
stairs class. Image © Vincent Wu
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, Facade, Handrail
stairs . Image © Vincent Wu

Integration of the concept of wharf of traditional opera in the building is further applied to the selection of materials. From the angle of depression, we constructed the familiar houses of Lifen of the past, and transformed the urban memory into vertical wall. In addition, in order to reinforce the connection of the volumes and challenge the visual stability, we selected thick Travertine, while the small openings and cutting lines, which are not straight, are remained. It resembles the effect and accumulation of time on buildings, and cannot be simulated by industrial machines. It shows the unfinished beauty between the past and future. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Column
material . Image © Vincent Wu

In the children’s playground on the second floor, instead of the conventional bright colors which are not connected with the public area, we applied simple layout and accessible materials in Lifen, allowing the children to enjoy this area. It reminds us of the childhood in the lanes. We played hide-and-seek or drew with chalks, and played with the friends until the sunset. 

Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Glass, Windows
playground. Image © Vincent Wu
Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design - Interior Photography, Stairs, Handrail
playground. Image © Vincent Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Junction of Jinghan Avenue and Jiefang Gongyuan Road, Jiang'an District, Wuhan, Hubei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yangtze Opus Wuhan Art Museum / Waterfrom Design" 25 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/975701/yangtze-opus-wuhan-art-museum-waterfrom-design> ISSN 0719-8884
reception center. Image © Vincent Wu

武汉museum国际无界艺术馆 /水相设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.