L’Escher residence renovation / NatureHumaine

L’Escher residence renovation / NatureHumaine

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Facade, BeamL’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, HandrailL’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior PhotographyL’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, Handrail, Windows+ 21

Montréal, Canada
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ronan Mézière

Text description provided by the architects. The project is located on 6th Avenue in the Rosemont-La-Petite-Patrie borough in Montreal. Starting from a two-story duplex built in the 1930s, the project consists of a complete renovation of the building into a single-family house with the addition of a mezzanine. The young family of 3 children, whose parents are passionate about architecture, wants to live in an urban and contemporary home that is organized around excentric and atypical living spaces.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Facade, Beam
© Ronan Mézière

On the ground floor, the living spaces are distributed in an open area giving way to a sculptural staircase that unfolds vertically over three floors up to the mezzanine. All the spaces in the house are thus organized around the periphery of the staircase, which becomes the central entity of the project.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Ronan Mézière
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Image 18 of 21
Plan - Ground floor
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography
© Ronan Mézière
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Image 19 of 21
Plan - 2nd floor
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Ronan Mézière

Upstairs, the parental bedroom is located away from the children's bedrooms by the fault line in which the staircase majestically unfolds. On the mezzanine, this same void is capped by a generous skylight that provides soft and diffused light. The angular and sculptural cuts that shape the perimeter of the skylight provide an abundant supply of light.  The staircase, which by its articulation can recall the game of snakes and ladders, is fashioned from raw steel plates. Imposing, phantasmagorical, the staircase with its crossing of flights enlivens the space and personalizes the entire house.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs
© Ronan Mézière

An analogy comes to mind with the famous black and white lithograph of the Endless Staircase by Dutch artist Escher where optical illusions are generated by rigged perspectives and impossible constructions.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, Handrail, Windows
© Ronan Mézière

Remaining in tones of and black and white, the rear facade of the house is made of charred wood siding, vertical white painted pine slats and raw fiber cement panels. A rounded overhanging volume that houses the master bedroom protects a portion of the ground floor terrace from the elements. This east-facing projection volume brings morning light to its occupants while creating a soft gradient of light on its rounded shapes.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs
© Ronan Mézière
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Image 21 of 21
Cross section
L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Ronan Mézière

The result as a whole is a unique house that bluntly explores the creative limits of a daring architectural gesture, while offering its occupants a stimulating and unusual place to live.

L’Escher residence renovation / NatureHumaine - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ronan Mézière

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "L’Escher residence renovation / NatureHumaine" 15 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974942/lescher-residence-renovation-naturehumaine> ISSN 0719-8884
© Ronan Mézière

交叉楼梯,L’Escher 住宅翻新 / NatureHumaine

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.