We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Exterior Photography, Windows, Facade, Balcony
© Jumpei Suzuki

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Exterior Photography, Windows, FacadeGood Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, ColumnGood Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, Beam, HandrailGood Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Table, Chair, Door, Beam+ 51

  • Design Team : Norihisa Kawashima, Takuro Kunitomo, Shohei Takeuchi, Yuki Ishibashi, Kiyoshi Hasegawa, Saya Okazaki, Kazuaki Nakamura, Naoko Itemadani, Katsuya Mizuno
  • Furniture Designer : TAKT PROJECT inc., Studio Yumakano, Nori Architects, TAKT PROJECT inc., Studio Yumakano, Nori Architects
  • Textile Designer : Yuki Tsutsumi, Yuki Tsutsumi
  • Sign Designer : Study and Design+6kai, Study and Design+6kai
  • City : Aichi
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Exterior Photography, Windows, Facade
© Jumpei Suzuki

Architecture in the cycle. Asanuma corporation, a general construction company, is promoting "GOOD CYCLE BUILDING", a project to renovate a 30-year-old building into an environment-friendly building as the first flagship of the project. The existing building frame was utilized and modified to increase accessibility to natural light and wind, and new materials were added as much as possible using natural materials such as earth and wood so that the building users can be involved in the construction and maintenance.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, Column
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, Column
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Image 40 of 51
Plan - First floor

On the workspace floors, the existing windows are set back, the opening and closing forms of the windows are changed, eaves are added, and the core is planned to ensure sufficient daylight and ventilation in all office areas and to control solar radiation appropriately. On the first and second floors, slabs were removed in the east-west direction to create a stairwell, and a stairwell with top lights was added to create an open and bright entrance and lounge even in a dark environment surrounded by buildings. On the seventh and eighth floors, where the surrounding area is open, the slab in the center of the south side is removed to create a conference room and hall where the light from the sky can be fully enjoyed.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, Beam, Handrail
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Image 50 of 51
Detail
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Garden, Deck
© Jumpei Suzuki

A variety of soil materials were used for the floors, walls, ceilings, and furniture inside and outside the building. For the raw materials, we used leftover soil from Asanuma's other sites in Aichi Prefecture. By involving the users plastering the wall with soil, they became familiar with the mechanism and became attached to it, and were able to perform maintenance themselves. In addition, it was decided that the finishing method would be possible only if many amateurs, not craftsmen, participated in the process, such as making marks with their fingers or throwing the soil, so that the wall would be expressed "naturally" through human movements.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, Beam
© Jumpei Suzuki

No impurities are added to the earthen wall (in recent years, petroleum-derived materials and cement are often added to improve durability) so that it can be reused as a material for repainting in the future and eventually returned to the earth. Sugi (Japanese cedar) from the Yoshino forest in Nara, which Asanuma corporation has a long-standing relationship with and manages sustainably, was used for the interior and exterior of the building, as well as for fittings and furniture.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Facade, Beam
© Jumpei Suzuki

The front façade is made of Yoshino cedar logs of the largest possible diameter from a single cedar tree, which become smaller as they reach the upper levels. This is intended to allow the viewer to experience the trees as they would naturally stand, and to minimize the amount of scrap wood generated, maximizing the potential for future use after drying. In addition, we intend to minimize the amount of scrap wood generated and maximize the possibility of future use after drying.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Door, Windows
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Bedroom, Windows, Column
© Jumpei Suzuki

The scrap wood that is still generated will be accumulated and used to make furniture and products that allow people to enjoy the scent of cedar. Stones and other materials used in existing buildings that could be cleanly removed were reused as interior surface materials, while others were crushed into small pieces and hardened with plaster to be used as surface materials for furniture.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Table, Windows, Chair, Beam
© Jumpei Suzuki

We have also combined existing furniture with surface materials made of waste plastic flakes that have been crushed and hardened by heating, wrapped existing furniture in knitted fabrics made of recycled polyester yarn from plastic bottle waste (no sewing was used to avoid producing scraps), and made curtains from recycled polyester textiles. We also tried to utilize urban waste as a resource.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Lighting, Beam, Chair
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Table, Chair
© Jumpei Suzuki
Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Bedroom, Table, Chair
© Jumpei Suzuki

Architecture is a transit point in the flow of materials and has the aspect of a "material depository. In order for materials to be up-cycled and continue to be used, it is important to use natural materials in a way that they can be separated from artificial materials, so as to maximize the possibility of subsequent use, and to eventually return them to the earth.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows
© Jumpei Suzuki

As for man-made materials, it is necessary to make the most of the characteristics of existing materials and to transform them into new materials through processing. This project is an attempt to reconstruct buildings as a key element of this new material flow in the city, and to reposition architecture in a cycle that is good for people and the earth, by creating a delightful environment that is connected to the changing nature of light, wind, soil, trees, and plants.

Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Jumpei Suzuki

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Aichi, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Good Cycle Building / Nori Architects + Asanuma Corporation" 14 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973523/good-cycle-building-nori-architects-plus-asanuma-corporation> ISSN 0719-8884
© Jumpei Suzuki

废料再利用,Asanuma 循环大楼 / Nori Architects + Asanuma Corporation

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.