We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

GeoConcept Headquarters / Térhálózat

GeoConcept Headquarters / Térhálózat

© Balázs Danyi, Bence Pásztor© Balázs Danyi, Bence Pásztor© Balázs Danyi, Bence Pásztor© Balázs Danyi, Bence Pásztor+ 29

More SpecsLess Specs
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor

Text description provided by the architects. The plot is located in the suburban residential area of the 3rd district of Budapest on Mátyáshegy. This quiet area was originally an orchard garden zone and later became a garden city area. This zone is now located between the Budapest’s dense urban fabric and the outer green zone -on the border of city and nature. The GeoConcept Ltd. is a building engineering company comitted to the protection of environment. The owner wanted to build a two-storey, geothermal heated, natural daylight lighted, zero noise emission office building with extremely low energy consumption in this suburban environment for the company.

© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor

Our ambition was to create a compact and full efficient office building prototype, to create a transitional space that cooperates maximally with the nature around it through large glass surfaces. For us, it was a contemporary architectural challange to create a new relationship between interior and exterior, between light and shade in this surrounding urban context and scale. Inside the building we minimalised the structural elements and created a flexible open-air office space around the building core. We designed a cantileverd prefabricated galvanized steel grid shading systeme around the building, in front of the curtain walls. The steel grid facade acts as a shading solution, on the other hand, as a large zinc screen, it reflects the surrounding vegetation. The slender steel frame supports walls of varying opacity.

© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
Section
Section
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor

An external staircase is made between the curtain wall and shading grid, so office workers are free to choose whether they want to go up indoors or outdoors between floors. Workers can go out during their working hours, which provides physical freshness to the human body and a wider space for communication. There is no separation in the office spaces -other than the desk acoustic elements- these are real flexible open office spaces with a new office lifestyle brand. The shelves separating the modular tables can be rolled on wheels, the space can be easily rearranged as required, so the space will be dynamic and elegant. Nothing disturbs the clarity of the view, no frills, nothing hinders concentrated and liberated office work. All mechanical, ventillation or electrical elements were integrated into the concrete slabs. The building is heated and cooled by geothermal energy. We designed a free use rooftop meeting room with direct access to the roof garden. This terrace can also be accessed from the lower levels by an internal or external staircase. From the meeting room the environment is revealed through round tube-windows.

© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor
© Balázs Danyi, Bence Pásztor

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:III.dstr. Budapest, Hungary

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "GeoConcept Headquarters / Térhálózat" 21 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972196/geoconcept-headquarters-terhalozat> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.