Voznesensky 5 / NOWADAYS office

Voznesensky 5 / NOWADAYS office
  • Architects: NOWADAYS office
  • Area Area of this architecture project Area :  1600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ilya Ivanov
  • Lead Architects : Nata Tatunashvili, Natalia Mastalerzh, Lyudmila Gridneva, Anastasia Tikhomirova, Anna Kopeina
More SpecsLess Specs
Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Windows, Facade
© Ilya Ivanov

Text description provided by the architects. The reconstruction of all three parts of the building, located in Voznesensky Lane, made it possible to adapt it for new functions — offices, a restaurant and retail. The degree of the intervention varied depending on the condition and historical value of each building. The building from the end of the 19th century, facing the side street, was restored. Through the use of two shades of plaster, the historical design of the facade was emphasized while the plinth was encased in granite. For the two-story building in the courtyard, a granite basement and granite slopes on the windows were added.

Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Interior Photography, Windows, Brick, Facade
© Ilya Ivanov
Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Image 16 of 20
Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Interior Photography, Brick
© Ilya Ivanov

The most recent Soviet building inside the courtyard - a three-storey building given to the premises under commercial lease - underwent the most significant interventions. The facade of the first two floors is clad in granite which, due to it’s thin rendering, retains the effect of sturdy construction and solidity. Panoramic glazing and irregular column placement visually elevate the top floor. This duality enhances the contrast between the bottom and top of the building - it seems to be two-story while actually retaining a three-storey volume. The visual harmony of proportions in all the buildings creates a cosy space of the inner courtyard.

Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Image 18 of 20
Voznesensky 5 / NOWADAYS office - Image 19 of 20

Из трех частей здания, расположенного в Вознесенском переулке, на сам переулок выходит только один двухэтажный корпус, построенный в конце XIX века, и в рамках проекта приспособленный к новым функциям — ресторану и ритейлу. Остальные два корпуса находятся во внутреннем дворике, куда ведет выкрашенная в мягкий золотой цвет арка.

Внутренний двор образован тремя корпусами и кирпичной стеной, принадлежащей соседнему подворью (ее очистили от штукатурки, открыв историческую кладку). Летом часть площади займет веранда ресторана. Мощение повторяет сетку фасадов: шаг простенков выполнен в граните, «окна» выложены из четырех типов клинкерного кирпича. Часть «оконных» квадратов отдана деревьям и клумбам — получился небольшой регулярный сад, который оживляет закрытое пространство двора.

Двухэтажный корпус слева от арки занимает офис. Для адаптации старого здания к новой функции было произведено несколько бережных интервенций. Сетка окон старого фасада была возвращена к историческому виду, окна обрамлены новыми гранитными откосами.

Два этажа здания связывает новая бетонная лестница с зеркальным маршем, «подвешенная» на тонких бронзовых стержнях, — вокруг нее строится весь интерьер офиса. Он зонирован перегородками, часть из которых стеклянные, что позволяет пропускать свет вглубь помещения. Цветные прямоугольники из разных материалов — выкрашенная красным стена, стойка из инкрустированного бетона — расставляют акценты в пространстве. Прямоугольные пятна декоративной штукатурки на стенах выступают в роли абстрактных картин. 

Еще одна постройка, организующая двор, — трехэтажный корпус, отданный помещениям для коммерческой аренды. Панорамное остекление и нерегулярный шаг колонн визуально отрывают последний этаж от нижней части, фасад которой облицован гранитом. За счет мелкомасштабной нарезки соломкой достигается эффект цельнокроенности и монолитности, что усиливает контраст между частями здания. Благодаря иллюзии равных пропорций с остальными двумя зданиями, создается уютное пространство двора, напоминающее комнату.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ulitsa Bol'shaya Ordynka, 46 строение 3, Moscow, Russia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Voznesensky 5 / NOWADAYS office" 13 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966776/voznesensky-5-nowadays-office> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.