We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Moonshine Retrofit House / Invisible Studio

Moonshine Retrofit House / Invisible Studio

© Jim Stephenson© Jim Stephenson© Jim Stephenson© Jim Stephenson+ 32

  • Architects: Invisible Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2002
  • Photographs Photographs:  Jim Stephenson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bentley, Smart Systems, Accord Steel
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Text description provided by the architects. Moonshine is a house built in 1786 near Bath, UK, that was originally a schoolhouse for a large country house nearby, and extended originally in 2002 by Invisible Studio as one of the practice’s first buildings. Practice principal Piers Taylor has lived in the house with his family since 2002, and in the intervening period built various other projects including the practice’s studio in the 100 acre woodland that surrounds the house and which Taylor manages alongside practice.

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Taylor self built the original extension having to carry everything 600 metres along a steep woodland track before the house had vehicular access. The original house won the AJ Small Projects award soon after it was completed. Other than Taylor desired to banish the demons of his youth, and move on from the house he had designed as a young architect, in the intervening years, much has changed in terms of knowledge insulation and airtightness, and with a desire to future proof the house and make it as low energy as possible, Taylor has recently retrofitted the house to achieve exceptional levels of insulation, airtightness and autonomy.

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
Plans
Plans
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

This involved leaving the structural timber frame but removing and replacing floors, walls, roof and glazing. The house was extensively thermally modelled, and glazing reduced to avoid heat loss. A biomass boiler fed from waste timber from the surrounding woodland provides heat and hot water when needed, and there is electric infloor heating linked to off-grid photovoltaics on the roof with a battery back up.

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Moonshine Retrofit House / Invisible Studio" 27 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950209/moonshine-retrofit-house-invisible-studio> ISSN 0719-8884
© Jim Stephenson

Moonshine 小木屋扩建 / Invisible Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.